
Vul de persoonlijk gids in om te bepalen wat jij graag met je neuroloog wil bespreken.
Toon mij hoe
Is dat voor iedereen haalbaar?
“Door te oefenen leg je nieuwe paden in je brein aan en als je blijft oefenen is er altijd een bepaalde hoeveelheid die je wel kan. Ik zie het hier in de sportschool: mensen die herstellen van een blessure, een hernia, of nog nooit hebben gesport. Er is altijd een gewicht dat ze wél kunnen optillen. Dáár zit het goud, de overwinning, ook al is die klein. Als je denkt: ‘vroeger kon ik dit gemakkelijk’, dan voelt het alsof je nu faalt. Daarom moet je je echt focussen op wat je wél kan: daar ligt jouw cirkel van invloed.”
Jij noemde net de koude douche. Wat doet dat?
“Het is onderdeel van de Wim Hofmethode, waarbij je je warme douche eindigt met een koude douche. Uit onderzoek blijkt dat er aan de basis van het immuunsysteem verbetering te zien is door deze oefeningen. Voor mensen met MS is de koude douche interessant omdat ze dit ook kunnen doen als ze door hun ziekte bijvoorbeeld niet meer kunnen staan. Je hoeft alleen een knop om te draaien, van warm naar koud, en je ademhaling onder controle brengen. Daarmee geef je je lichaam en je centraal zenuwstelsel een prikkel. Je bent in feite bezig je belastbaarheid te trainen. En als je denkt dat je jouw grens hebt bereikt, dan is een warme douche maar een seconde van je verwijderd.”
Hoe kun je het best beginnen met leefstijlinterventies?
“Luister goed naar jezelf, wat denk jij dat je nodig hebt. Een goede manier om te beginnen is door 30 dagen lang te experimenteren. Eet eens 30 dagen geen suiker. Neem 30 dagen een koude douche, drink 30 dagen alleen maar water, lees een boek voor het slapengaan in plaats van berichten op je telefoon.”
Waarom 30 dagen?
“Als je een chronische ziekte hebt, heb je het al zwaar genoeg. Het laatste wat je dan moet doen is jezelf tot allerlei dingen dwingen. Het mooie van 30 dagen is dat je weet dat het niet voor altijd is. En beschouw het als een experiment: je kunt gewoon eens kijken wat het oplevert en dan beslissen wat je daarmee doet. Als je uit nieuwsgierigheid een experiment aangaat, kun je niet falen.”
30 dagen experiment: tips van Kasper
Ga een experiment met jezelf aan door 30 dagen iets aan jouw leefstijl te veranderen. Eén ding tegelijkertijd! Kijk wat het met je doet. Voel je je er beter door? Is het iets wat je zou willen voortzetten? Alles wat je ontdekt is goed: falen bestaat niet!
- Neem een koude douche na het warm douchen en probeer je ademhaling onder controle te krijgen. Bewaak je grenzen: als het verkeerd voelt, stop dan.
- Mediteer. Kasper: “Veel mensen denken dat je met mediteren in een soort zen-staat moet komen, maar dat is een garantie voor frustratie. Probeer juist je gedachten en gevoelens te onderzoeken tijdens meditatie. Alle gedachten en gevoelens die komen mogen er gewoon zijn.”
- Haal één ding uit je dagelijkse voeding (bijvoorbeeld verwerkte suiker of zuivel) en kijk wat het met je doet.
- Gebruik een uur voor het slapen geen beeldschermen
- Eet de eerste maaltijd van de dag twee keer zo langzaam. Neem de tijd en kijk hoe het voelt.
- Schrijf iedere dag je dankbaarheden op.
- Ga iets nieuws leren. Doe het in kleine stapjes; besteed er bijvoorbeeld een paar minuten per dag aan.
- Plan een dutje van een kwartier in, bijvoorbeeld vlak na de lunch.
Over Kasper van der Meulen
Kasper van der Meulen is schrijver, ademspecialist, trainer van de Wim Hof-methode en mede-eigenaar van sportschool MLAB in Utrecht. Hij ging van te dik, opgebrand en ongelukkig naar een levensstijl van focus, fitness en persoonlijke vrijheid, dankzij een zoektocht naar de effectiefste manieren om zichzelf een mentale boost te geven. Hij schreef hierover het boek Mindlift.