6 minuten leestijd

'Probeer te onderzoeken wat je zelf kunt'

Kasper van der Meulen

Kasper van der Meulen ging op zoek naar de effectiefste manier om zichzelf een mentale boost te geven. Wat hij op zijn zoektocht leerde, deelt hij nu met anderen. Ook als je multiple sclerose hebt, kan zijn ‘non-nonsensehandleiding’ – waarover hij het boek Mindlift schreef – je helpen om je brein fit te maken en te houden. Lees verder voor zijn tips!

Waarom ben je zelf op zoek gegaan naar manieren om jezelf een mentale boost te geven?

“Zo’n tien jaar geleden werkte ik als docent in het onderwijs. Ik had overgewicht, rookte, snoepte te veel en had last van hartritmestoornissen. Ik was echt bang dat mijn hart zou stoppen. Dat was voor mij een wake-up call. Het hielp ook dat ik voor de klas stond en er kinderen waren die naar me opkeken. Ik had een voorbeeldfunctie; dit was groter dan mijzelf. Dat heeft me in het begin heel erg gemotiveerd.”

Nu was jij relatief gezond – je had geen chronische ziekte. Was het voor jou daardoor niet makkelijk om het roer om te gooien?

“Veel mensen die geen diagnose hebben nemen het leven en hun gezondheid voor lief. Die laten het leven vaak een beetje voortkabbelen, terwijl ze zittend op de bank en series kijkend beetje bij beetje hun gezondheid verliezen. Ik kom veel mensen tegen met een chronische ziekte die in een staat van gezondheid leven die veel ‘gezonde’ mensen niet bereiken. Je zou denken dat zij ongezond zijn, maar ze leven juist rijke en inspirerende levens waarin ze iedere dag met hun gezondheid aan de slag gaan.”

Op welke manier inspireren mensen met een ziekte als MS jou?

“Iedereen is bezig om het leven proberen te begrijpen, structuur aan te brengen en het zo comfortabel mogelijk te maken. Door een diagnose is opeens alles anders. Je wordt geconfronteerd met de eindigheid van het even en dat je niet alles onder controle hebt. Je kan dan verschillende keuzes maken. Een daarvan is je afvragen: wat is er nog meer? Het is een ontzettend moedige stap om je er niet bij neer te leggen. Mark Smit, de kapper die door MS nu met één hand knipt, is daar een goed voorbeeld van. Ik vind dat enorm inspirerend om te zien.”

Bij MS zijn veel klachten onzichtbaar. Dan kan het lastig zijn om inspirerend voor anderen én voor jezelf te zijn.

“Je moet daarom je overwinningen, hoe klein ook, vieren. Ik heb geen chronische ziekte, maar wel te maken gehad met depressieve periodes. Dan is iedere dag een strijd. Maar als het je lukt om je bed uit te komen, is het ook een overwinning. Voor wie de hele dag energie heeft, is het makkelijk om 60 uur per week te werken en te sporten, dat biedt geen triomf. Maar als je een gezondheidsuitdaging hebt, zit het leven ineens vol met overwinningen.”

Maar hoe kun je zo de knop omdraaien?

“Door je te realiseren: het is niet mijn schuld dat ik ziek ben, maar alles wat er in mijn leven gebeurt is wél mijn verantwoordelijkheid. Niet die van je arts. (Redactie: speel eens ‘waarheid of durven’) In deze tijd kún je ook meer verantwoordelijkheid nemen. Je kunt online allerlei informatie zoeken, je kunt vragen stellen. Je kunt helder aangeven wat je grenzen zijn, waar je ondersteuning bij nodig hebt. De medische wereld kan al heel veel, maar er zijn ook veel dingen die je zelf kunt doen om dit te ondersteunen. Probeer te onderzoeken wat dat is. Dat is waar leefstijlinterventies een rol kunnen spelen.”

Op welke manier kunnen leefstijlinterventies mensen met MS helpen?

“Een veelvoorkomende klacht bij MS is het hebben van weinig energie. Kijk eens wat jij binnen je huidige vermogens kunt doen om je energieniveau te verhogen. Stel jezelf vragen, onderzoek: wat als ik dit voedingsmiddel niet meer neem, wat gebeurt er dan? Welk effect heeft het op mijn energieniveau als ik iedere dag onder een koude douche ga staan? Ik denk dat daar veel te winnen valt, omdat het je zelfsturend vermogen vergroot.”

(Interview gaat verder onder de afbeelding)

Vul de persoonlijk gids in om te bepalen wat jij graag met je neuroloog wil bespreken.

Is dat voor iedereen haalbaar?

“Door te oefenen leg je nieuwe paden in je brein aan en als je blijft oefenen is er altijd een bepaalde hoeveelheid die je wel kan. Ik zie het hier in de sportschool: mensen die herstellen van een blessure, een hernia, of nog nooit hebben gesport. Er is altijd een gewicht dat ze wél kunnen optillen. Dáár zit het goud, de overwinning, ook al is die klein. Als je denkt: ‘vroeger kon ik dit gemakkelijk’, dan voelt het alsof je nu faalt. Daarom moet je je echt focussen op wat je wél kan: daar ligt jouw cirkel van invloed.”

Jij noemde net de koude douche. Wat doet dat?

“Het is onderdeel van de Wim Hofmethode, waarbij je je warme douche eindigt met een koude douche. Uit onderzoek blijkt dat er aan de basis van het immuunsysteem verbetering te zien is door deze oefeningen. Voor mensen met MS is de koude douche interessant omdat ze dit ook kunnen doen als ze door hun ziekte bijvoorbeeld niet meer kunnen staan. Je hoeft alleen een knop om te draaien, van warm naar koud, en je ademhaling onder controle brengen. Daarmee geef je je lichaam en je centraal zenuwstelsel een prikkel. Je bent in feite bezig je belastbaarheid te trainen. En als je denkt dat je jouw grens hebt bereikt, dan is een warme douche maar een seconde van je verwijderd.”

Hoe kun je het best beginnen met leefstijlinterventies?

“Luister goed naar jezelf, wat denk jij dat je nodig hebt. Een goede manier om te beginnen is door 30 dagen lang te experimenteren. Eet eens 30 dagen geen suiker. Neem 30 dagen een koude douche, drink 30 dagen alleen maar water, lees een boek voor het slapengaan in plaats van berichten op je telefoon.”

Waarom 30 dagen?

“Als je een chronische ziekte hebt, heb je het al zwaar genoeg. Het laatste wat je dan moet doen is jezelf tot allerlei dingen dwingen. Het mooie van 30 dagen is dat je weet dat het niet voor altijd is. En beschouw het als een experiment: je kunt gewoon eens kijken wat het oplevert en dan beslissen wat je daarmee doet. Als je uit nieuwsgierigheid een experiment aangaat, kun je niet falen.”

30 dagen experiment: tips van Kasper

Ga een experiment met jezelf aan door 30 dagen iets aan jouw leefstijl te veranderen. Eén ding tegelijkertijd! Kijk wat het met je doet. Voel je je er beter door? Is het iets wat je zou willen voortzetten? Alles wat je ontdekt is goed: falen bestaat niet!

  • Neem een koude douche na het warm douchen en probeer je ademhaling onder controle te krijgen. Bewaak je grenzen: als het verkeerd voelt, stop dan.
  • Mediteer. Kasper: “Veel mensen denken dat je met mediteren in een soort zen-staat moet komen, maar dat is een garantie voor frustratie. Probeer juist je gedachten en gevoelens te onderzoeken tijdens meditatie. Alle gedachten en gevoelens die komen mogen er gewoon zijn.”
  • Haal één ding uit je dagelijkse voeding (bijvoorbeeld verwerkte suiker of zuivel) en kijk wat het met je doet.
  • Gebruik een uur voor het slapen geen beeldschermen
  • Eet de eerste maaltijd van de dag twee keer zo langzaam. Neem de tijd en kijk hoe het voelt.
  • Schrijf iedere dag je dankbaarheden op.
  • Ga iets nieuws leren. Doe het in kleine stapjes; besteed er bijvoorbeeld een paar minuten per dag aan.
  • Plan een dutje van een kwartier in, bijvoorbeeld vlak na de lunch.

Over Kasper van der Meulen

Kasper van der Meulen in zijn sportschool

Kasper van der Meulen is schrijver, ademspecialist, trainer van de Wim Hof-methode en mede-eigenaar van sportschool MLAB in Utrecht. Hij ging van te dik, opgebrand en ongelukkig naar een levensstijl van focus, fitness en persoonlijke vrijheid, dankzij een zoektocht naar de effectiefste manieren om zichzelf een mentale boost te geven. Hij schreef hierover het boek Mindlift.

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

GZNL.MS.19.08.0222

Gerelateerd


Mark Smit

MS Tips & Tricks: Mark Smit

"Wees altijd eerlijk over hoe je je voelt”, is een van de belangrijkste tips die kapper Mark Smit andere mensen met MS wil meegeven. Bekijk nu zijn MS...

Hoe houd je je hersenen gezond?

Geef de gezondheid van je hersenen een duwtje in de rug

Zowel hersenvolume als cognitieve reserve kunnen helpen bij het beschermen van mensen met MS tegen de progressie van fysieke invaliditeit en...