Multiple sclerose en het coronavirus

coronavirus

Het coronavirus roept misschien veel vragen bij je op. Je vraagt je wellicht af of je extra risico loopt op besmetting, of je door kunt gaan met je behandeling en of je je wel veilig kunt laten vaccineren. MSdeBaas zocht het voor je uit. 
 
Het coronavirus bereikte in februari 2020 Nederland. Sindsdien is er steeds meer bekend geworden over dit virus. Maar er zijn ook nog steeds dingen die we niet weten. Heb je vragen die op jouw persoonlijke situatie van toepassing zijn, bijvoorbeeld over je MS-behandeling en vaccinatie? Stel die dan aan je neuroloog of MS-verpleegkundige. Hij of zij heeft de juiste informatie over bijvoorbeeld jouw MS-ziekteactiviteit, prognostische factoren en bloedonderzoek en kan samen met jou de juiste afweging maken.


Over het coronavirus en COVID-19

We hebben het vaak over ‘corona’, maar officieel heet de ziekte COVID-19. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2). De klachten kunnen lijken op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking en andere ernstige klachten veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden. 

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je MS hebt, je niet meer risico loopt op besmetting met het coronavirus dan iemand zonder MS. Ook is er geen indicatie dat wanneer je geïnfecteerd raakt met het coronavirus, de infectie anders verloopt dan bij mensen die geen MS hebben. Het zou wel kunnen dat mensen die door MS niet mobiel zijn, meer kans hebben om een longontsteking veroorzaakt door bacteriën, op te lopen, als complicatie van de infectie door het virus. Dat zou ernstig kunnen verlopen. 
 
De belangrijkste risicofactor voor een ernstiger beloop van een coronavirusinfectie is een leeftijd boven de 65 jaar. Bijkomende risicofactoren zijn suikerziekte, hoge bloeddruk, chronische longaandoeningen en overgewicht. Het is heel waarschijnlijk dat deze risicofactoren voor mensen met MS net zo belangrijk zijn als voor anderen. 

Over het gebruik van DMT's is specifieke informatie beschikbaar. Meer kan je hierover lezen op de website van VUmc. Bij vragen over jouw persoonlijke situatie neem contact op met je neuroloog of MS-verpleegkundige.

Bespreek met je neuroloog of je kunt doorgaan met de behandeling. Stop vooral niet op eigen houtje met je medicatie, maar volg het advies van je arts op.

De MS International Federation (MSIF) heeft op 5 maart 2021 een advies uitgebracht over de geschiktheid van de verschillende soorten vaccins voor mensen met MS. De MSIF raadt mensen met MS aan om zich te laten vaccineren. Dit advies geldt alleen voor mRNA-vaccins (zoals de vaccins van Pfizer en Moderna), vectorvaccins (zoals het vaccin van AstraZeneca en Janssen), geïnactiveerde virusvaccins (zoals van Sinovac) en eiwitvaccins (zoals van Novavax). Levende verzwakte vaccins zijn mogelijk niet geschikt voor mensen met MS, maar deze zijn er ook nog niet. 
Het advies van de MSIF is op 31 december 2021 overgenomen door de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). Lees hier meer over het advies van de MSIF en NVN.

Voordat je gevaccineerd wordt is het belangrijk om met je neuroloog te overleggen. Hij of zij kent jouw gezondheidssituatie en kan je, als je MS-medicatie gebruikt bijvoorbeeld, adviseren welk moment in je behandeling het meest geschikt is om gevaccineerd te worden.  
Lees er meer over op de website van Amsterdam UMC. 

Er zijn verschillende redenen waarom er zo snel coronavaccins op de markt zijn gekomen. 

  1. Corona houdt de hele wereld in zijn greep. Iedereen, over de hele wereld, zet zich in om zo snel mogelijk uit deze crisis te komen. Er is wereldwijd heel veel geld en mankracht beschikbaar gesteld om zo snel mogelijk tot een werkend vaccin te komen.  
  2. Onderzoekers werkten al aan vaccins voor virussen als SARS en MERS. De kennis die ze daarbij hebben opgedaan, konden ze ook gebruiken voor de ontwikkeling van het coronavaccin. Ze hoefden dus niet helemaal vanaf nul te beginnen. 
  3. Verschillende fases van het onderzoek zijn tegelijkertijd uitgevoerd, in plaats van achter elkaar. Dit heeft voor een enorme tijdswinst gezorgd. Let wel: er zijn in het hele proces geen stappen overgeslagen. Er worden aan de coronavaccins dezelfde eisen gesteld als aan ieder ander vaccin of medicijn. 
  4. De medicijnautoriteiten, zoals het Europees Medicijn Agentschap (EMA), zijn al vanaf het begin van de ontwikkeling van de vaccins aan het meekijken met de fabrikant. Normaal gesproken wordt een medicijn pas ter beoordeling ingestuurd wanneer alle onderzoeksfases zijn afgerond. Nu kreeg het EMA al vanaf het begin inzage in de onderzoeksresultaten, waardoor het sneller tot een beoordeling kon komen. Pas wanneer er voldoende is aangetoond dat het vaccin van goede kwaliteit, werkzaam en veilig is, wordt er een positief advies voor registratie gegeven. 

COVID-19 is een respiratoir virus. Dit betekent dat het de luchtwegen aantast. Een respiratoir virus wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken van verkoudheid. Net als griep en andere virussen in deze categorie, verspreidt COVID-19 zich via druppeltjes slijm en speeksel, als mensen hoesten of niezen. Hoewel het coronavirus niet kan worden opgenomen door de huid, kan het in je systeem komen via je mond, neus of ogen, of door een wondje. 

Ondanks dat het nieuwe coronavirus nog een vrij nieuw virus is waarvan nog lang niet alles bekend is, weten we dat mensen vooral via de wat grotere druppels besmet worden. De grote druppels komen niet zo ver (zelden verder dan 1,5 meter).   
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ook de kleine druppels (aerosolen) die in de lucht blijven hangen een rol spelen bij de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Mochten ze inderdaad een rol spelen in de verspreiding, dan is dit een minder belangrijke verspreidingsroute dan van de grotere druppels. Het beeld van de verspreiding van het coronavirus is hetzelfde als dat van andere virussen die door grote druppels worden overgedragen. 

De kans lijkt klein dat het nieuwe coronavirus zich verspreidt via voorwerpen of oppervlakten (van een deur tot winkelwagen). In het laboratorium is weliswaar gezien dat dit kan, maar dat was bij ideale omstandigheden die in het dagelijkse leven niet zullen voorkomen. Het belangrijkste blijft: houd de kans zo klein mogelijk en was regelmatig je handen.

Op 11 maart 2020 gaf de World Health Organizatie (WHO) COVID-19 officieel de pandemie-status. Een full-blown pandemie klinkt misschien beangstigend, maar de aanduiding is niet gebaseerd op hoe gevaarlijk de ziekte is. Een pandemie wordt gekenmerkt door de manier waarop de geografische spreiding van een bepaalde ziekte is. 
Veel onderzoekers die de ziekte bestuderen beschouwen het coronavirus al langer als een pandemie. Maar de snelle verspreiding van de ziekte leidt ook tot tal van verkeerde informatie en angst, dus genuanceerde berichtgeving is van vitaal belang. WHO-directeur-generaal Tedros Ghebreyesus waarschuwde dat het woord pandemie niet ‘lichtvaardig of onzorgvuldig’ wordt gebruikt, maar benadrukte ook dat de indeling van het niveau van de dreiging die uitgaat van het virus niet verandert.

Meer weten?

Op de website van het RIVM lees je de meest actuele informatie. 
De NOS heeft alle feiten en fictie over het coronavirus op een rij gezet in een reeks programma’s ‘Coronavirus: feiten en fabels’

Bedankt voor je feedback!