De pandemie-ervaringen van Birgit

5 minuten leestijd

Birgits pandemie-ervaring

  MS en ik • Blog

Het coronavirus heeft voor heel veel veranderingen gezorgd in ons dagelijks leven. Birgit heeft inmiddels leren omgaan met dit ‘nieuwe normaal’. Ze deelt met ons hoe ze ervoor zorgt dat ze niet inlevert op haar kwaliteit van leven.

Door Birgit Bauer, heeft MS

Aan het begin van de coronacrisis zag ik veel mensen die totaal in paniek raakten. Een oude dame in onze buurt zei: “In paniek raken helpt niet. Het is veel logischer om kalm te blijven en voorzichtig te zijn." Ze had gelijk. Paniek lost niets op. Wat wel kan helpen is ons leven aanpassen. Dus dat heb ik gedaan. Ik heb een paar nieuwe gewoontes in mijn leven geïntroduceerd:

    Ik hou van eten en ik vind het belangrijk om de meest verse, meest regionaal geteelde producten te kopen. Maar sinds COVID-19 was dat niet meer zo vanzelfsprekend. Ik had allerlei vragen: hoe zullen mijn tripjes naar de supermarkt worden beïnvloed door de angst voor COVID-19? Wat als er te veel mensen tegelijk in de supermarkt zijn? Ik begon op te letten hoe anderen hun wekelijkse boodschappen deden, en ik vroeg andere mensen naar hun ervaringen. Vervolgens heb ik de openingstijden van de winkel bekeken en uitgevogeld wanneer het voor mij het veiligst zou zijn om boodschappen te doen. Nu weet ik wanneer ik naar de winkel kan zonder me zorgen te maken. En het enige wat ik moet doen is vooruitplannen, mijn boodschappenlijst klaar hebben en gewoon winkelen zoals ik altijd deed!

    De mensen die mij het beste kennen, weten dat ik van breien houd. Nieuwe looks creëren met breinaalden is duurzaam en het eindproduct is een kledingstuk dat altijd uniek is en goed zit. Zelf iets maken ontwikkelt niet alleen je cognitieve functies, kalmeert je en zorgt voor nieuwe perspectieven; het helpt je ook geld te besparen en minder afval te produceren, omdat we deze handgemaakte stukken langer dragen.

    Tijdens de lockdowns waren niet alle winkels open, dus ik kon niet, zoals ik gewend ben, mijn kleren laten verstellen. Dit was voor mij de aanleiding om te leren naaien met mijn nieuwe naaimachine. Het maakt me meer zelfvoorzienend, wat een enorm voordeel is.

    Ik ga nog steeds wandelen in het bos, gelukkig heeft de pandemie daar niets aan veranderd. Ik geniet van de natuur. De natuur lijkt te herstellen van alles wat we ermee hebben gedaan. Ze groeit, past zich aan en verbetert zichzelf - en zit vol met kleine bezoekers! Nog maar een paar dagen geleden zagen we een egel in onze tuin.

    Ik heb een eigen tuin, en hoewel hij klein is, ben ik er heel dankbaar voor. Vorig jaar had ik niet veel tijd om er iets mee te doen, maar dit jaar had ik de tijd om bloemen, tomaten en komkommers te planten en heb ik mijn liefde voor tuinieren herontdekt. Als je geen tuin hebt, vraag dan aan anderen of je hen kunt helpen om voor hun tuin te zorgen. Vooral oudere mensen vinden het vaak fijn om hulp te krijgen. En het is gemakkelijk, omdat je op veilige afstand kunt blijven terwijl je anderen helpt. Het mooiste is: je wordt meestal 'betaald' in vriendelijkheid en een gezellig praatje. Iets met je handen doen en buiten zijn is echt iets dat ik zou aanraden.

    Een boek lezen betekent in een andere wereld duiken. Ik heb de afgelopen jaren veel non-fictieboeken gelezen en miste de verhalen die je in romans vindt. COVID-19 gaf me de tijd om goede verhalen terug in mijn leven te brengen. Ik lees graag en vind het altijd bijzonder om een goed boek te lezen. Ik begon in mijn hoofd te reizen met een boek over Zweden, maar op dit moment ben ik in Parijs en New York.

    Het duurde even – 6 weken en wat digitale aanpassingen – maar toen was ik er klaar voor. Ik heb de afgelopen maanden alle congressen en bijeenkomsten die ik normaal gesproken persoonlijk bijwoonde, digitaal kunnen meemaken. Het werkt echt! Natuurlijk mis ik het persoonlijke aspect van het leven vóór COVID-19, maar in tijden als deze drinken we onze virtuele koffie en weten we dat de situatie aan de andere kant van het scherm vergelijkbaar is met onze eigen situatie thuis. Deze manier van werken heeft ook zo zijn voordelen: het bespaart geld en is veel milieuvriendelijker.

    Dates met manlief zijn essentieel. Toen de restaurants en bars weer open mochten, besloten we om uit eten te gaan. Ik vond het eng, maar het was een heerlijke avond. Alle regels werden nageleefd, dus ik voelde me veilig om te genieten. We zijn voorzichtig en zorgen ervoor dat we op momenten gaan als het niet te druk is. We wisselen onze ervaringen uit met anderen, zodat we weten waar we het beste naar toe kunnen.

De afgelopen maanden is de wereld veranderd, net als onze manier van leven. Het is niet gemakkelijk om iets veranderen dat je leuk vindt. En het lijkt misschien niet altijd eerlijk. Maar het is het waard. Daarom moeten we nadenken over hoe we hiermee om kunnen gaan. Hoe we onze oude waarden kunnen behouden en hoe we dingen kunnen doen die we leuk vinden en waarmee we nog steeds van het leven kunnen genieten. Ik heb geleerd dat het meer gaat om de kleine dingen die ons gelukkig maken. Of het nu gaat over via Skype een vriendin leren breien, of over het zien groeien van mijn tomaten op mijn terras: de lockdown heeft ons allemaal meer tijd gegeven om na te denken over de belangrijkste dingen in het leven. Om meer mens te zijn, voor anderen te zorgen én voor onszelf.

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2001720-v1.0-122020

Gerelateerd


Thuiswerken

Hoe blijf je effectief als je thuiswerkt?

Coronavaccinatie

Wanneer krijgen mensen met MS het coronavaccin?