Iedere dag een ijsbad tegen vermoeidheid

4 minuten leestijd

Temperatuurmeter in ijsbad

  Omgaan met MS symptomen • Artikel

Roel Oomen heeft MS en neemt iedere dag een ijsbad. Zijn vermoeidheid is daardoor nagenoeg verdwenen, vertelt hij aan MSdeBaas. “Ik weet niet precies hoe het werkt, maar dit heeft mijn leven gigantisch veranderd.” 

Wat waren jouw eerste MS-klachten? 
“Ik kreeg last van tintelingen in mijn vingers. Ik liet ook steeds vaker op mijn werk – ik zat in de montage – kleine boutjes uit mijn handen vallen. Ik dacht dat het vanzelf wel weg zou gaan, maar na een aantal weken ben ik toch maar naar de huisarts gegaan. Die verwees me meteen door naar de neuroloog. De neuroloog vroeg: ‘Als je je kin op je borst legt, wat gebeurt er dan?’ Dat deed ik en het voelde alsof er stroom naar beneden schoot. Toen wist hij het eigenlijk al meteen. Een MRI bevestigde het.” 

Van welke symptomen had je het meeste last? 
“Vermoeidheid en geheugenproblemen. Na het werk was ik kapot, ging ik slapen en werd ik weer moe wakker. Het is moeilijk om uit te leggen hoe dat voelt. Sinds ik ijsbaden neem is mijn vermoeidheid verdwenen. Geheugenproblemen heb ik wel nog.” 

Hoe ben je begonnen met het nemen van ijsbaden? 
“Mijn vrouw is kapster. Een klant van haar heeft reuma en vertelde over het nemen van ijsbaden gecombineerd met ademhalingsoefeningen, gebaseerd op de Wim Hof-methode. Ze dacht dat het iets voor mij zou zijn. Maar ik was echt niet van plan om in een ijsbad te gaan zitten, daar had ik helemaal geen zin in, doe eens niet zo raar. Maar toen vertelde ze dat ze een training ging starten voor Ice4Life. Dit is een evenement in Oostenrijk waarbij deelnemers met zo min mogelijk kleding aan een uur fietsen, lopen en dan een ijskoude vijver ingaan. Ik besloot daaraan mee te doen, maar met het idee dat het helemaal niks zou worden.”

Maar het werd wel iets? 
“Als ik ergens aan begin, dan maak ik het ook af. En ik ga er vol in. De eerste keer dat ik in het ijsbad zat, vroeg ik me wel af waaraan ik was begonnen. In het begin ging ik een à twee keer in de week in het ijsbad en nam ik de andere dagen thuis een koude douche. Ik deed ook trouw de ademhalingsoefeningen, ook al was ik ervan overtuigd dat ze helemaal nergens op sloegen.”

Roel Oomen

Roel Oomen in zijn ijsbad

Hoe lang duurde het voordat je merkte dat ijsbaden en de ademhalingsoefeningen effect hadden? 
“De eerste anderhalve maand gebeurde er niets. Totdat ik een keer thuiskwam van een halve dag werken en op de bank ging liggen om uit te rusten. Maar ik kon niet slapen. Ik was gewoon niet moe. Maar goed, dat gebeurt wel eens, dat je je een dagje beter voelt dan anders. Maar ook de dagen erna hoefde ik niet meer te slapen overdag. Sterker, ik kón het gewoon niet meer. Ik had ineens zoveel energie. Ik zei tegen de anderen die aan het trainen waren voor Ice4Life: ‘Als jullie niet opletten, dan stijg ik zo op en vlieg ik weg.’” 

Je hebt inmiddels een eigen ijsbad. Hoe vaak ga je erin? 
“Elke dag, daar hoef ik niet over na te denken. Dat is het begin van mijn dag. Mijn eerste bad was een soort grote bloembak, nu gebruik ik een oude ijskist.” 

Wat heeft het je tot nu toe gebracht? 
“Tien jaar lang was ik altijd moe, altijd kapot, altijd lastig en vervelend. Nu ga ik gewoon met vrienden een weekend weg na dit interview met jullie. Eerder was ik na zo’n gesprek als dit kapot geweest, dat had me enorm veel energie gekost. Maar dat ijsbad heeft mijn leven gigantisch veranderd. Waarom het werkt, weet ik niet precies. Maar ik voel wat ik voel. Mijn neuroloog, die overigens geweldig is, reageerde eerst sceptisch. Maar laatst wilde ze weten hoe ik mijn ijsbad koud houd. Ik dacht: yes! Nu is ze geïnteresseerd!” 

Wat adviseer je anderen met MS die dit ook willen proberen? 
Opmerking redactie: overleg altijd eerst met je neuroloog of dit mogelijk en veilig is in jouw situatie. 
Roel: “Er zijn mensen met bepaalde aandoeningen voor wie dit niet geschikt is. Zoek daarom iemand die hier ervaring mee heeft en weet hoe het werkt. Probeer het niet zonder begeleiding. Het gaat echt om de combinatie van het ijsbad en de ademhalingstechnieken.” 

Disclaimer: Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten ijsbaden voor mensen met MS. 
Interview: 25 maart 2022

Deel je mening en ga met ons in gesprek

MAT-NL-2200466 v1.0-062022

Gerelateerd


Kasper van der Meulen

'Probeer te onderzoeken wat je zelf kunt'

Geniet, maar drink niet

Ik zorg voor mezelf door te sporten