‘Mijn hersenen leerden rechtshandig te eten’

3 minuten leestijd

Patrick Burke

  MS en ik • Blog

Wanneer Cristiano Ronaldo manieren zoekt om de bal met effect te schieten, onderhoudt hij bestaande neurale paden en ontwikkelt hij nieuwe. Patrick Burke heeft RRMS en is geen voetballer. Maar hij is wel bezig nieuwe paden in zijn hersenen te ontwikkelen, schrijft hij in zijn blog.

Er zijn veel aspecten van MS die heel vervelend zijn. Denk maar aan dingen als vallen of een dringende behoefte hebben om naar het toilet te gaan. Maar dit is niets vergeleken met MS wanneer zenuwen in de hersenen beschadigd raken.

Als die kleine zenuwen in de hersenen eenmaal ernstig beschadigd zijn, dan is het voor die zenuwen einde oefening.

Als MS eenmaal in de progressieve fase is overgegaan, krimpen je hersenen sneller dan ooit vanwege zenuwverlies. Wanneer de MRI laesies op de hersenen laat zien, betekent dit vaak dat dit gebieden zijn waar zenuwen verdwenen zijn en de myeline beschadigd is. Op een bepaald moment, wordt de beschadigde myeline niet meer vervangen door nieuwe myeline. Wanneer de myeline permanent wordt beschadigd, kan de zenuw die deze omringt, afsterven.

Nu wat beter nieuws. Onze hersenen bevatten ongeveer 100 miljard zenuwen. Iedere keer als ik iets doe, geven mijn zenuwen signalen door. Eten oplepelen en naar mijn mond brengen is een complexe handeling. Die omvat veel verschillende activiteiten, waaronder de ontspanning en samentrekking van spieren.

Ik ben linkshandig. Een paar jaar geleden moest ik aan mijn linkerschouder worden geopereerd om mijn linker rotatorenmanchet te herstellen na een vervelende val - dank u MS. Plotseling moest ik muesli bij het ontbijt leren eten met mijn rechterhand. Aanvankelijk was het eten erg moeilijk en verliep het extreem rommelig. Na een paar dagen stopte ik met het missen van mijn mond en het morsen van muesli op mijn schoot. Mijn hersenen hadden geleerd rechtshandig te eten. Dit was ondanks het feit dat ik progressieve MS heb.

Meerdere routes zijn beschikbaar om signalen naar de spieren van mijn rechterhand te sturen als ik mijn ontbijtgraan eet. Het vermogen van de hersenen om alternatieve paden te vinden en te gebruiken staat bekend als neurologische reserve. Volg je het nog?

Ik heb dus progressieve MS. Een deel van de myeline in de hersenen of het ruggenmerg dat wordt gebruikt om de zenuwen van een van deze paden te isoleren, is beschadigd. Nu werken de zenuwen niet. Naarmate er meer schade optreedt, wordt de hoeveelheid reserve geleidelijk verminderd. Wanneer er geen reserve meer is, zijn er dan geen routes beschikbaar in de hersenen om de boodschap te verzenden en de spieren te stimuleren. Dat is het moment waarop ik de muesli niet naar mijn mond kan brengen. 🙁

Het verlies van zenuwcellen in de hersenen wordt neurodegeneratie genoemd. De hersenen kunnen nieuwe neurale paden ontwikkelen, dit vermogen staat bekend als neuroplasticiteit. Wanneer Cristiano Ronaldo zijn strafschoppen oefent en manieren zoekt om de bal met effect te schieten, onderhoudt hij bestaande neurale paden en ontwikkelt hij nieuwe.

Wanneer hij stopt met het oefenen van zijn vaardigheden, zal zijn behendigheid minder worden. Een beetje oefening is voldoende om die vaardigheden weer terug te krijgen.

Medische vooruitgang is essentieel, maar een positieve kijk hebben en je hersenen zoveel mogelijk gebruiken is zeker ook goed.

In 1995 kreeg ik de diagnose RRMS, maar ik weet zeker dat het begon in 1972. Mijn MS veranderde in 2000 in SPMS. Als je meer wilt weten over mij en mijn reis, neem dan een kijkje op mijn website www.aid4disabled.com.

MAT-NL-2000230

Gerelateerd


9 tips voor gezonde hersenen

MS en cognitieve functies