Symptomen MS

MS Symptomen

Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel (je hersenen en ruggenmerg) aantast. Welke klachten en symptomen je krijgt, verschilt vaak per persoon. Ook kan de manier waarop je klachten en symptomen ervaart voor iedereen anders zijn.

Eerste symptomen en klachten MS

Omdat de eerste symptomen en klachten bij mensen met MS heel verschillende kunnen zijn, wordt MS niet altijd gemakkelijk of direct herkend. Een aantal eerste symptomen die vaker voorkomen zijn:

  • verminderd of vertroebeld zien
  • tintelingen, vermoeidheid en krachtvermindering in de armen en benen

Deze klachten zijn vergelijkbaar met lichamelijk klachten die kunnen ontstaan als je in een bepaalde periode veel stress hebt.

Ervaar je een van bovenstaande klachten zonder aanwijsbare oorzaak of voor een langere periode? Neem dan contact op met je huisarts. Alleen met uitgebreide specialistische onderzoeken kan met zekerheid worden bepaald of je MS hebt of niet.

Meest voorkomende symptomen van MS

Wanneer je MS hebt, kun je verschillende klachten ervaren. Sommige klachten uiten zich in korte aanvallen van enkele seconden tot een aantal dagen. Van welke symptomen je last hebt en hoe ernstig, hangt af van verschillende factoren. Zoals de plaats in het centrale zenuwstelsel waar de ontstekingen zitten, van de vorm van MS en de fase waarin je MS zich bevindt.

Veelvoorkomende klachten van MS zijn:

De meeste mensen met MS ervaren perioden van verbetering en achteruitgang. De mate van herstel neemt na iedere aanval af.

Lees meer over het ziekteverloop van MS.

Hulp

Ervaar je een van de genoemde klachten en symptomen of verergeren de ziekteverschijnselen? Raadpleeg dan altijd je (behandelend) arts. Alleen hij of zij kan jou adviseren wat je in dit geval wel of niet kunt doen om de klachten en symptomen te verminderen.

Referenties
  • Frohman TC, Castro W, Shah A, et al. Symptomatic therapy in multiple sclerosis. Ther Adv Neurol Disord 2011;4:83-98.
  • Correia de Sa JC, Airas L, Bartholome E, et al. Symptomatic therapy in multiple sclerosis: a review for a multimodal approach in clinical practice. Ther Adv Neurol Disord 2011;4:139-168
  • Lensch E, Jost WH. Autonomic disorders in multiple sclerosis. Autoimmune Dis 2011;2011:803-841