Concentratiestoornissen en geheugenproblemen

Concentratiestoornissen en geheugenproblemen

Als je MS hebt, is de beschermlaag (myeline) van je zenuwvezels beschadigd. Hierdoor kunnen signalen van je hersenen naar je lichaam en andersom verstoord zijn. Dit kan leiden tot concentratieproblemen en geheugenproblemen. Dit noemen we cognitieve klachten.

Niet iedereen met MS krijgt te maken met concentratie- en geheugenproblemen. Ook is het goed om te weten dat deze niets te maken hebben met een verminderende intelligentie. Toch kunnen de klachten een vervelende impact hebben op je leven. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die je helpen om zo goed mogelijk met deze klachten om te gaan.

MS en concentratiestoornissen

Concentratiestoornissen als gevolg van MS hebben vooral te maken met je stemming. Over het algemeen is het zo dat wanneer je je somber voelt, je meer moeite hebt met concentratie. Dit heeft niets te maken met MS.  

Daarnaast kan de aantasting van het centrale zenuwstelsel door MS wel indirect invloed hebben op je concentratie. Doordat de informatieoverdracht tussen je hersenen en lichaam verstoord is, kun je lichamelijke beperkingen krijgen. Het kan zijn dat je je hierdoor minder goed kunt concentreren op meerdere dingen of handelingen tegelijk. Dat je bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje moeite hebt om je op een gesprek te concentreren, of op het werk last van concentratieproblemen hebt.
Het is daarom aan te raden om één ding tegelijk te doen.

MS en geheugenproblemen

Geheugenproblemen bij MS hebben meestal niet te maken met een gebrek aan je geheugen. Ze ontstaan als gevolg van lichamelijke klachten. Je kunt bijvoorbeeld door vermoeidheid last hebben van problemen met je kortetermijngeheugen. Ook de focus op één taak, zoals bijvoorbeeld traplopen, kan ervoor zorgen dat je iets anders op dat moment vergeet. Of je onthoudt een gelezen artikel in de krant niet, omdat je ogen moeite hebben met het volgen van de tekst.

Toch kun je ook geheugenproblemen krijgen als gevolg van MS. Er wordt gedacht dat beschadigde zenuwcellen in het zenuwstelsel hierbij de grootste rol spelen. Ervaar je problemen? Raadpleeg in dit geval je MS-behandelteam. Zij kunnen je klachten nader onderzoeken en waar nodig je behandeling bijsturen en je tips geven hoe je hier beter mee om kunt gaan.

MS en dementie

MS leidt vrijwel nooit rechstreeks tot dementie of vermindering van de intelligentie. Wel kan het denken van mensen met MS wat trager lijken te verlopen. Dit kan de nodige hinder veroorzaken en vervelend zijn.

Hulp

Het ontstaan van concentratie- en geheugenproblemen als gevolg van MS is niet altijd toe te schrijven één bepaalde oorzaak. Deze klachten hebben vaak te maken met meer factoren, zoals vermoeidheid, motivatie, interesse, lichamelijke klachten en het ziekteproces in het algemeen.

Er zijn verschillende manieren om zo goed mogelijk om te gaan met deze klachten. Zo bestaan er diverse bewegingsprogramma's die je geheugen en concentratie kunnen verbeteren, zoals Dance for Health. Ook kun je andere hulpmiddelen inzetten, zoals het maken van lijstjes of het gebruiken van post-its. Je MS-behandelteam kan je helpen bij het opstellen van een bij jou passend plan.

Referenties
  1. Korakas et al. Cognitive impairment in Multiple Sclerosis Cogn Behav Neurol. 2016 Jun;29(2):55-67
  2. https://www.mssociety.org.uk/what-is-ms/signs-and-symptoms/memory-and-thinking
  3. https://multiplesclerosis.net/treatment/managing-your-concentration-loss-inablity-to-remember-things/
  4. https://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Cognitive-Changes

 

Vond je deze informatie nuttig?