2 minuten leestijd

Beter gesprek met MS-neuroloog dankzij vragenlijst vooraf

Beter gesprek MS-neuroloog dankzij vragenlijst vooraf

24 april 2019

Je kunt veel meer uit een gesprek met je MS-neuroloog of MS-verpleegkundige halen als je je goed voorbereid. Daarom laat het MS Centrum Amsterdam binnenkort mensen met MS vooraf een vragenlijst invullen. Met als doel dat mensen na het gesprek tevreden naar huis gaan.

Veel mensen met multiple sclerose krijgen tijdens het spreekuur van hun MS-neuroloog iedere keer dezelfde soort vragen. Bijvoorbeeld over moeheid, pijn en concentratiestoornissen, of over spieruitval. Maar wat als je daar nu geen last van hebt en andere zaken wilt bespreken?

Tijdens het spreekuur moet ter sprake komen wat mensen met MS écht bezighoudt, vindt prof. dr. Bernard Uitdehaag, neuroloog en directeur van het MS Centrum Amsterdam. “Misschien liggen de échte vragen wel op het gebied van seksualiteit. Het is goed om dáár dan de beperkte spreekuurtijd aan te besteden”, zegt hij in een interview met Zorgvisie.

Vragenlijst voor mensen met MS

Om erachter te komen hoe een spreekuur kan verbeteren, ging een projectgroep in gesprek met patiënten, artsen, verpleegkundigen en paramedici. Zo ontstond het idee om een vragenlijst te maken in het persoonlijk patiëntenportaal van het Amsterdam UMC. Voor een afspraak met de neuroloog, kunnen mensen met MS deze vragenlijst invullen. Daarmee geven zij aan waar zij het over willen hebben. De neuroloog kan zich op deze manier ook goed voorbereiden.

Betere zorg voor mensen met multiple sclerose

Het MS Centrum Amsterdam verwacht na de zomer te kunnen gaan proefdraaien met de vragenlijst. Uitdehaag is ervan overtuigd dat dit de zorg voor mensen met multiple sclerose zal verbeteren, zegt hij tegen Zorgvisie. Ook kan het nuttige data opleveren. “Misschien komt er uit de data-analyse wel dat onze patiënten seksualiteit als een groter probleem ervaren dan we nu denken. Dan kunnen we met cijfers onderbouwd voorstellen doen om de zorg anders in te richten, bijvoorbeeld een seksuoloog of gynaecoloog een grotere rol geven binnen onze MS-zorg.”

Uitdehaag roept andere ziekenhuizen op om ook gebruik te maken van de vragenlijst en deze in hun EPD in te bouwen.

Hoe voer jij een beter gesprek met je MS-neuroloog?

Weet jij hoe je optimaal gebruik kunt maken van de afspraken met jouw MS-team? Lees Optimaal gebruikmaken van je MS-neuroloog en Optimaal gebruikmaken van afspraken met je behandelteam’.  

Bron: Vragenlijst vooraf maakt spreekuur MS-patiënt effectiever – Zorgvisie, 8 maart 2019

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

MAT-NL-2000245