1 minuten leestijd

‘Bijsluiter medicijn moet simpeler’

Oude medicijnflessen

1 augustus 2019

Bijsluiters van medicijnen moeten niet langer zijn dan een A4. Ook moeten ze veel beter te begrijpen zijn en moet er duidelijker opstaan wat de positieve werking van een medicijn is. Dat vindt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Bijsluiters bestaan nu vaak uit grote lappen tekst in een heel klein lettertype. De nadruk ligt meestal op alle bijwerkingen, maar nauwelijks aan de positieve werking. Het CBG wil dat daar verandering in komt. Samen met andere organisaties is het CBG bezig met het ontwikkelen van een prototype voor een simpele bijsluiter.

Simpele bijsluiter

Een ‘bijsluiter voor dummies’ mag niet langer zijn dan 1 A4. De tekst moet goed te begrijpen zijn. Symbooltjes maken in één opslag duidelijk waar je op moet letten als je het medicijn gebruikt.

Ook moet er meer aandacht zijn voor de positieve werking van het medicijn, vindt het CBG. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de positieve werking van grote invloed is op het vertrouwen dat mensen hebben in medicijnen.

App en filmpjes

De nieuwe bijsluiters worden ook digitaal beschikbaar, mogelijk in een app. En samen met stichting Kijksluiter gaat het CBG animatievideo’s maken over medicijngebruik.

Standaardbijsluiter

De simpele bijsluiter wordt een aanvulling op de standaardbijsluiter, die wettelijk verplicht is. Het CBG hoopt dat in de loop van 2020 de eerste simpele bijsluiters worden toegevoegd.

Meer lezen?

Op MSdeBaas vind je samenvattingen van de bijsluiters van behandelingen voor MS. We hebben de teksten allemaal op dezelfde manier opgebouwd. Zo kun je de behandelingen gemakkelijk met elkaar vergelijken. Ze zijn onderverdeeld volgens de manier waarop ze worden toegediend: pil/tablet, injectie of infuus.

Bron: ‘Bijsluiter voor dummies’: één A4'tje met iconen en begrijpelijke taal – Parool, 21 mei 2019

MAT-NL-2001166

Gerelateerd


Infuus

Infuus (rechtstreeks in bloed)

Soorten behandeling MS

Soorten behandeling MS

Wanneer je de diagnose MS hebt gekregen, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk met behandeling begint om verdere schade te beperken.