Ervaringen met covid-19 bij Nederlanders met MS

coronavirus

Covid-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus) verloopt bij mensen met MS die ziekteremmende medicatie gebruiken niet anders dan bij mensen met MS die geen medicatie gebruiken. Dat is de belangrijkste conclusie van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie na een klein onderzoek.

De MS-werkgroep verzamelde tussen 27 februari en 9 juni 2020 informatie over mensen met MS die mogelijk besmet waren met het coronavirus. Van de 86 meldingen hadden 43 mensen daadwerkelijk covid-19. Van hen werden 22 in het ziekenhuis opgenomen, drie kwamen op de ic. Vier mensen overleden.

Geen hoger risico

Eerder meldden wij al dat uit een Frans onderzoek bleek dat het gebruik van ziekteremmende medicatie (DMT’s) geen hoger risico geeft op complicaties bij covid-19. Het Nederlandse onderzoek lijkt dit te bevestigen.
Een belangrijke conclusie was ook dat er geen verband was tussen de ernst van covid-19 en een laag aantal witte bloedcellen (lymfocyten).

Opname in het ziekenhuis

De mensen met MS die in het ziekenhuis terechtkwamen, waren ouder, relatief vaker man, hadden vaker Secundair-Progressieve MS (SPMS), een hogere score op de EDSS-schaal (dus meer invaliditeit) en naast MS ook last van andere aandoeningen (comorbiditeit). Dit in vergelijking met de mensen die niet in het ziekenhuis werden opgenomen. Bij de vier mensen die overleden was er in alle gevallen sprake van andere ernstige aandoeningen.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat het gebruik van medicatie niet zorgt voor een ernstiger verloop van covid-19 bij mensen met MS. Ze geven wel aan dat het belangrijk is om data over de lange termijn te verzamelen om een nog duidelijker beeld te krijgen.

Bron:
COVID-19 in multiple sclerosis: The Dutch experience - Multiple Sclerosis Journal

sept 2020 MAT-NL-2000864

Vond je deze informatie nuttig?