Geen hoger risico op ernstige covid-infectie bij gebruik DMT’s

coronavirus

Mensen met MS die ziekteremmende medicatie gebruiken (DMT’s) lopen niet hoger risico op een ernstige vorm van covid-19 dan mensen die geen DMT’s gebruiken. Dat concluderen Franse onderzoekers.

Covid-19 is de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus.

Mensen met MS die op leeftijd zijn, obees zijn of ernstige neurologische beperkingen hebben, lopen wel meer risico op het ontwikkelen van een ernstige vorm van covid-19, blijkt uit het onderzoek.

Veel interesse

Veel mensen met MS gebruiken medicatie die het immuunsysteem onderdrukt. Daarom is er veel interesse in de gevolgen van covid-19 voor deze groep. Tot nu toe was het de vraag of het gebruik van DMT’s (Disease Modifying Therapies) het risico van ziekenhuisopname wegens covid-19 zou vergroten.

Om hier antwoord op te krijgen, dook een groep Franse onderzoekers in de gegevens van 347 mensen met MS die positief getest waren op het coronavirus of bij wie een zeer sterk vermoeden van covid-19 bestond. De gemiddelde leeftijd was 47 jaar. Er werd onder andere gekeken naar de neurologische geschiedenis, of ze ook andere ernstige aandoeningen hadden, de mate van invaliditeit door MS en de ernst van covid-19.

DMT’s

Van de 347 mensen met MS die covid-19 hadden gehad, gebruikten 284 mensen (81,8 %) een DMT. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die géén DMT gebruiken vaker een ernstige vorm van covid-19 ontwikkelden dan mensen die wél medicatie gebruiken – 46% tegenover 15,5% in de DMT-groep.

Geen relatie

Dit geeft aan dat er geen relatie is tussen gebruik van MS-medicatie en een hoger risico op een ernstige vorm van covid-19. Deze uitkomst versterkt de opvatting dat er niet gestopt moet worden met huidige behandelingen met DMT’s en dat nieuwe behandelingen niet uitgesteld moeten worden, zeggen de onderzoekers.

Uit de analyse blijkt overigens dat een hogere leeftijd, overgewicht en een hogere mate van invaliditeit ieder op zich een risicofactor is voor het ontwikkelen van een ernstige vorm van covid-19.

Bronnen:
Clinical Characteristics and Outcomes in Patients With Coronavirus Disease 2019 and Multiple Sclerosis – Jama Neurology, 26 juni 2020
Exposure to DMTs Does Not Increase Risk of Severe COVID-19 in MS Patients, Study Finds – Multiple Sclerosis News Today – 1 juli 2020

MAT-NL-2000374

Vond je deze informatie nuttig?