Nieuws per maand


1 minuten leestijd

Hersenatrofie: wat is dat?

Hersenatrofie is het krimpen van de hersenen

17 oktober 2018

Misschien heeft jouw MS-neuroloog het er wel eens over gehad: hersenatrofie. Het is het krimpen van de hersenen. Dat gebeurt bij ieder mens naarmate hij ouder wordt. Maar bij mensen met MS kan dit proces sneller verlopen. Hoe kan dat?

MS is een neurologische ziekte die beschadigingen veroorzaakt aan de cellen in de hersenen en het ruggenmerg (het centraal zenuwstelsel). De zenuwcellen (ook neuronen genoemd) sturen ‘berichten’ door je hele lichaam. Ze worden beschermd door een vettig laagje, dat myeline heet. Wanneer je MS hebt, valt je eigen immuunsysteem het laagje myeline aan.

Wat als de myeline verdwijnt?

Wanneer de myeline is verdwenen, is de zenuwcel niet langer beschermd en kunnen berichten niet meer goed door je lichaam worden verstuurd. Er kunnen zelfs zenuwcellen volledig verdwijnen. Daardoor krijg je symptomen als problemen met lopen of zien, en/of problemen met je geheugen en concentratie (cognitieve problemen).

Waarom krimpen de hersenen sneller bij MS?

Door het verdwijnen van myeline en zenuwcellen, kunnen je hersenen sneller krimpen dan bij iemand die geen MS heeft. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze uitgebreide en geïllustreerde uitleg.

MAT-NL-2001075