1 minuten leestijd

Infecties oorzaak van MS?

MS onderzoek naar infecties

22 augustus 2018

Wat is de oorzaak van multiple sclerose? Hier wordt nog steeds volop onderzoek naar gedaan. Onderzoekers van de University of Glasgow in Schotland en Harvard University in de VS denken een stap dichter bij een antwoord te zijn. Zij ontdekten dat MS mogelijk veroorzaakt wordt door een combinatie van twee veelvoorkomende infecties.

De onderzoekers hebben een vermoeden dat MS veroorzaakt wordt door infectie van de darmparasiet Strongyloïdiasis, gevolgd door een infectie met het Eppstein-Barr-virus. Ongeveer een zesde van de wereldbevolking heeft te maken (gehad) met een infectie van Strongyloïdiasis. En het Eppstein-Barr-virus is een van de meest veelvoorkomende virussen onder mensen.

Combinatie van infecties

Dat Eppstein-Barr mogelijk een relatie heeft met het ontstaan van MS is eerder al vastgesteld. Maar nog niet eerder werd gedacht dat de combinatie van Strongyloïdiasis en Eppstein-Barr-virus een oorzaak zou kunnen zijn van MS.

Vaccin?

Het is nu nog slechts een theorie. De onderzoekers gaan de komende tijd testen of hun theorie klopt. Als dit zo is, zou in de toekomst MS misschien voorkomen kunnen worden met een vaccin tegen het Eppstein-Barr-virus.

MAT-NL-2000179-v2.0-112020