Nieuws per maand


2 minuten leestijd

Inzicht in je energieniveau met een app

Inzicht in je energieniveau

31 december 2018

Zegt de manier waarop je een berichtje tikt op je smartphone iets over jouw vermoeidheid als gevolg van multiple sclerose? Data-experts Erwin Redeman en Levie Hofstee van het bedrijf Neurocast denken van wel. Zij maakten de app Neurokeys, waarmee je inzicht krijgt in je energieniveau.

Vermoeidheid zegt veel over hoe je je voelt. Maar voor MS-neurologen is het lastig om objectief te meten hoe het energieniveau van iemand met MS is. “Een laag energielevel is, los van pijn, één van de belangrijkste indicatoren voor de status van een patiënt die aan MS lijdt”, vertelde Erwin Redeman onlangs aan NRC/Handelsblad.

Vermoeider

De moeder van Levie Hofstee heeft MS en het viel hem op dat ze op sommige dagen er lang over doet om zijn appjes te beantwoorden. Het bleek dat ze op die dag vermoeider was dan op andere dagen. „Dat was het moment dat we dachten: hier moeten we iets mee”, vertelde Hofstee tegen NRC. „We zitten allemaal tientallen, zo niet honderden keren per dag op onze telefoon. En dat geldt al helemaal voor mensen tussen de 25 en 40 jaar oud, de leeftijd dat MS meestal aan het licht komt.”

Toetsenbord

De app die Redeman en Hofstee bedachten vervangt het standaard toetsenbord van je telefoon. Met het Neurokeys-toetsenbord kan in kaart gebracht worden hoe je typegedrag is: maak je bijvoorbeeld meer fouten dan normaal, type je langzamer? Aan die informatie wordt andere informatie gekoppeld, bijvoorbeeld wat voor weer het is en hoeveel stappen je op een dag zet.

Wetenschappelijk onderzoek

De app geeft de gebruiker zelfinzicht in zijn energieniveau, maar de gegevens worden ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Dit gebeurt anoniem. Doel van het onderzoek is om wetenschappers inzicht te geven in de verschillen in energieniveau bij iemand met MS.
Op dit moment loopt er een 2-jarige studie bij het MS Centrum van Amsterdam UMC naar de Neurokeys-app, waarin 100 mensen met MS gevolgd worden. In 2019 start Stanford University een onderzoek met mensen met progressieve MS.

Je kunt de app downloaden op de website van Neurokeys.
Het interview met Erwin Redeman en Levie Hofstee lees op je de website van NRC Handelsblad.

MAT-NL-2000228

Gerelateerd


Hersenmist

Hersenmist: alsof je in zombiemodus staat

Je bent niet de enige die wel eens last heeft van hersenmist. Maar wat is het en hoe kun je ermee omgaan?

Pijn en vermoeidheid bij MS

Pijn en vermoeidheid

Lees meer over de pijn en vermoeidheid die je kunt ervaren als je multiple sclerose (MS) hebt, en hoe je met deze symptomen om kunt gaan.

Kitty Harrison

Wat is vermoeidheid bij MS?

Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem bij mensen met MS; 75 tot 90% heeft er last van. Wat verstaan we eigenlijk onder vermoeidheid en welke...