2 minuten leestijd

Model voorspelt de meest passende behandeling voor MS

Dataonderzoek

30 juli 2020

Welke MS-behandeling heeft bij jou de meeste kans van slagen? Het vinden van een antwoord op die vraag gaat waarschijnlijk een stuk gemakkelijker geworden, dankzij data-onderzoekers van PwC. Met een model dat zij hebben ontwikkeld, kan straks per persoon veel makkelijker een passende behandeling voor multiple sclerose worden gevonden.

Voor de behandeling van relapsing-remitting multiple sclerose zijn tegenwoordig best veel behandelingen beschikbaar. Het doel van deze Disease Modifying Therapies (DMT’s) is om de voortgang van de ziekte te remmen. Maar omdat MS voor iedereen weer anders is, is het moeilijk om van tevoren te voorspellen welke behandeling bij wie aanslaat.

Voorspellend model

PwC kwam in contact met een groep Duitse artsen die al vijftien jaar een database bijhield over de behandeling van zo’n 25.000 mensen met MS. De data-onderzoekers van PwC gebruikten deze database voor het maken van een voorspellend model, dat ze PHREND hebben genoemd (Predictive Healthcare with Real-world Evidence for Neurological Disorders). Door factoren als leeftijd, geslacht, status van de ziekte, kwaliteit van leven en bijwerkingen van vergelijkbare patiënten te gebruiken, kan voor mensen die met een behandeling starten een passende therapie gekozen worden.

Erg positief

MS PHREND werd in het najaar van 2017 door Duitse artsen getest. Zij waren erg positief hierover. Nu gaat onderzocht worden of het model ook werkt voor Nederlandse mensen met MS, zo meldt het Nationaal MS Fonds.
In eerste instantie gebeurt dit nog niet in de dagelijkse praktijk, maar worden de voorspellingen van PHREND vergeleken met de therapiekeuzes die mensen met MS al hebben gemaakt. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om het model vooraf bij de keuze voor een behandeling te gaan gebruiken.

De onderzoekers

Het onderzoek wordt uitgevoerd door PwC (Nederland), het St. Antonius Ziekenhuis en MS4Research Instituut, in samenwerking met PwC (Zwisterland) en neurologen van NeuroTransdata (NTD, in Duitsland). Het onderzoek wordt financieel gesteund door Nationaal MS Fonds en PwC (Nederland) en is gestart in 2021 voor de duur van 12 maanden.

Bronnen:
Beste therapie voor MS-patiënt dankzij voorspelmodel – PwC
Eerste validatie van PHREND in Nederland – Nationaal MS Fonds
Proef behandeling RR MS via computer – Msweb

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2000114-v2.0-062022

Gerelateerd


Tiny Kempkens

Hoe belangrijk is revalidatie bij MS?

Verpleegkundig specialist Tiny Kempkens vertelt over het belang van revalidatie als je MS hebt.

Tiny Kempkens

Hoe kan revalidatie bij MS helpen bij aanpassingen

Een hulpmiddel of aanpassing kan je leven met MS makkelijker maken. Revalidatie helpt je erachter te komen wat je nodig hebt, vertelt Tiny Kempkens.