MS medicijn Zinbryta uit de handel

Arts overlegt met patiënt

Fabrikant Biogen haalt het medicijn Zinbryta (daclizumab) uit de handel. Er zijn aanwijzingen dat dit medicijn ernstige ontstekingsreacties in de hersenen kan veroorzaken. Zinbryta wordt gebruikt voor behandeling van multiple sclerose (MS).

50 mensen
Biogen stopt vrijwillig met de verkoop van Zinbryta. Dit heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) op 5 maart 2018 laten weten. Nederlandse voorschrijvers en ziekenhuisapothekers worden de komende dagen geïnformeerd door de fabrikant. In Nederland gebruiken ongeveer 50 mensen dit medicijn tegen MS. Het is sinds februari 2017 op de markt.

Herbeoordeling
Zinbryta wordt gebruikt voor de behandeling van Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS). Het gebruik van het geneesmiddel werd in 2017 beperkt. Dit gebeurde na een herbeoordeling van de effecten van het geneesmiddel op de lever. Het werd alleen nog ingezet bij mensen met MS die minstens 2 andere behandelingen hebben geprobeerd die de achteruitgang van MS remmen en die geen andere behandelingen voor multiple sclerose kunnen ondergaan.

Wereldwijd
Tot nu toe zijn wereldwijd ruim 8.000 mensen met Zinbryta behandeld. In de EU zijn de meeste patiënten in Duitsland behandeld.

Meer weten?
Voor meer informatie over Zinbryta (daclizumab), neem contact op met Biogen Netherlands B.V.

Bron: College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)
GZNL.MS.17.12.0257b

Bedankt voor je feedback!