MSIF en NVN raden coronavaccinatie aan voor mensen met MS

Vaccinatienaald

De MS International Federation (MSIF) raadt mensen met MS aan zich te laten vaccineren tegen corona. Dat maakte zij 13 januari 2021 bekend. De MSIF schat de risico’s van COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus) hoger in dan eventuele risico’s die de vaccins met zich mee kunnen brengen. Een dag later is dit advies overgenomen door de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN).

Dit advies geldt voor de twee mRNA-vaccins die inmiddels door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zijn goedgekeurd. Deze vaccins zijn niet getest op mensen met MS. Maar MSIF stelt dat deze vaccins veilig zijn voor mensen met MS, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een levend vaccin. Daardoor is het onwaarschijnlijk dat de mRNA-vaccins een schub veroorzaken of chronische MS-symptomen verergeren.

Het advies werd op 14 januari overgenomen de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Lees hier het advies van de NVN.

Werking mRNA-vaccins

De mRNA-vaccins maken gebruik van een deel van de genetische code van het coronavirus, om een reactie van het immuunsysteem op gang te brengen. Hierdoor worden antilichamen aangemaakt en T-cellen (een speciaal soort witte bloedcellen). Deze bestrijden het virus in je lichaam. Alle informatie over deze mRNA-vaccins komt uit klinische onderzoeken, die nauwkeurig beoordeeld zijn en vervolgens zijn goedgekeurd door onder andere het EMA.

Overleg met je neuroloog

De MSIF adviseert mensen met MS zich zo snel mogelijk te laten vaccineren, maar dit wel in overleg met hun neuroloog te doen.

Vooral mensen met MS die een hoger risico lopen op een ernstiger verloop van COVID-19, moeten volgens de MSIF zo snel mogelijk gevaccineerd worden. Dat geldt voor mensen met een progressieve vorm van MS, vergevorderde invaliditeit of onderliggend lijden als diabetes, obesitas, hart- en longziekten. Ook zwarte mensen met MS en mogelijk mensen met een Zuid-Aziatische achtergrond met MS behoren tot de risicogroep.

Ook raadt het MSIF aan dat leden van hetzelfde huishouden als de persoon met MS zich zo snel mogelijk laten vaccineren.

Vaccins en DMT’s

De MSIF stelt dat de mRNA-vaccins veilig zijn te gebruiken in combinatie met MS-medicatie, de zogeheten Disease Modifying Therapies (DMT’s). Blijf deze medicatie ook gebruiken, tenzij je neuroloog anders adviseert. Het kan zijn dat de vaccins door sommige DMT’s minder effectief zijn, maar ze bieden hoe dan ook enige bescherming tegen COVID-19.
Belangrijk: overleg eerst met je neuroloog voordat je het coronavaccin neemt. Hij of zij kan met jou bekijken welk moment in je MS-behandeling het meest geschikt is om gevaccineerd te worden.

Ook Nederlandse neurologen betrokken

Dit advies van het MSIF werd opgesteld door een groot aantal neurologen van over de hele wereld. Vanuit Nederland hebben de neurologen Killestein (Amsterdam UMC) en Smolders (ErasmusMC) hier advies over gegeven.

Lees hier het volledige advies van het MSIF (pdf).

Bronnen:
Global COVID-19 advice for people with MS – MS International Federation, 13 januari 2021
Advies landelijke MS werkgroep van de NVN over COVID 19 vaccinaties bij mensen met multiple sclerose – NVN, 14 januari 2021

MAT-NL-2100044-v1.0-012021

Vond je deze informatie nuttig?