MSIF en NVN raden coronavaccinatie aan voor mensen met MS

Vaccinatienaald

Laatste update: 25 maart 2021

De MS International Federation (MSIF) raadt mensen met MS aan zich te laten vaccineren tegen corona. De MSIF schat de risico’s van COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus) hoger in dan eventuele risico’s die de vaccins met zich mee kunnen brengen. Dit advies is overgenomen door de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN).

Dit advies geldt voor mRNA-vaccins (zoals de vaccins van Pfizer en Moderna), vectorvaccins (zoals de vaccins van AstraZeneca en Johnson&Johnson), geïnactiveerde virusvaccins (zoals van Sinovac, nog niet beschikbaar in Nederland) en eiwitvaccins (zoals van Novavax, ook nog niet beschikbaar). Levende verzwakte vaccins zijn mogelijk niet geschikt voor mensen met MS, maar die zijn er nog niet.

Het advies werd op 14 maart overgenomen door de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Lees hier het advies van de NVN.

Werking mRNA- en vectorvaccins

De mRNA-vaccins maken gebruik van een deel van de genetische code van het coronavirus, om een reactie van het immuunsysteem op gang te brengen. Hierdoor worden antilichamen aangemaakt en T-cellen (een speciaal soort witte bloedcellen). Deze bestrijden het virus in je lichaam.

Bij een vectorvaccin wordt er gebruikgemaakt van een bestaand onschuldig verkoudheidsvirus. Daar wordt een klein stukje van de genetische code van het coronavirus aan toegevoegd. Daarmee wordt het verkoudheidsvirus ‘drager’ van het spike-eiwit van het coronavirus. Deze vector, zoals het dan heet, wordt zo aangepast dat het zich niet meer kan vermenigvuldigen en niet ziekmakend is. Maar het stimuleert wel het afweersysteem om antistoffen aan te maken tegen het spike-eiwit van het coronavirus.

Alle informatie over deze vaccins komt uit klinische onderzoeken, die nauwkeurig beoordeeld zijn en vervolgens zijn goedgekeurd door onder andere het EMA.

In onze FAQ lees je meer over de werking van deze vaccins.

Overleg met je neuroloog

De MSIF adviseert mensen met MS zich zo snel mogelijk te laten vaccineren, maar dit wel in overleg met hun neuroloog te doen.

Vooral mensen met MS die een hoger risico lopen op een ernstiger verloop van COVID-19, moeten volgens de MSIF zo snel mogelijk gevaccineerd worden. Dat geldt voor mensen met een progressieve vorm van MS, vergevorderde invaliditeit of onderliggend lijden als diabetes, obesitas, hart- en longziekten. Ook zwarte mensen met MS en mogelijk mensen met een Zuid-Aziatische achtergrond met MS behoren tot de risicogroep.

Ook raadt het MSIF aan dat leden van hetzelfde huishouden als de persoon met MS zich zo snel mogelijk laten vaccineren.

Vaccins en DMT’s

De MSIF stelt dat de vaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd door het EMA veilig zijn te gebruiken in combinatie met MS-medicatie, de zogeheten Disease Modifying Therapies (DMT’s). Blijf deze medicatie ook gebruiken, tenzij je neuroloog anders adviseert. Het kan zijn dat de vaccins door sommige DMT’s minder effectief zijn, maar ze bieden hoe dan ook enige bescherming tegen COVID-19.

Het NVN adviseert je te laten vaccineren zodra de kans er is. Omdat er zoveel mensen gevaccineerd moeten worden, is individueel maatwerk op dit moment onmogelijk.

Belangrijk: overleg eerst met je neuroloog voordat je het coronavaccin neemt. Hij of zij kan je adviseren over hoe de coronavaccinatie zo goed mogelijk met je MS-behandeling gecombineerd kan worden.

Ook Nederlandse neurologen betrokken

Het advies van het MSIF werd opgesteld door een groot aantal neurologen van over de hele wereld. Vanuit Nederland hebben de neurologen Killestein (Amsterdam UMC) en Smolders (ErasmusMC) hier advies over gegeven.

Lees hier het volledige advies van het MSIF (pdf).

Bronnen:
Global COVID-19 advice for people with MS – MS International Federation, 5 maart 2021
Advies landelijke MS werkgroep van de NVN over COVID 19 vaccinaties bij mensen met multiple sclerose – NVN, 14 maart 2021

MAT-NL-2100534 v2 - 032021

Vond je deze informatie nuttig?