Multiple sclerose en het coronavirus

handen wassen

In februari 2020 bereikte het coronavirus Nederland. Wat betekent dit voor mensen met MS?

Laatste update 8 mei 2020

Sinds 6 april 2020 wordt er meer getest. Hierdoor zullen er waarschijnlijk ook meer positief geteste patiënten worden gevonden. Een toename in het aantal meldingen betekent dus niet dat de ziekte zich sneller verspreidt.

Wat te doen als je MS hebt

Voor zover nu bekend is, loop je wanneer je MS hebt, niet meer risico op besmetting met het coronavirus. Ook is er geen indicatie dat wanneer je geïnfecteerd raakt met het coronavirus, de infectie anders verloopt dan bij mensen die geen MS hebben. Het zou wel kunnen dat mensen die door MS niet mobiel zijn, meer kans hebben om een longontsteking veroorzaakt door bacteriën, op te lopen, als complicatie van de infectie door het virus. Dat zou ernstig kunnen verlopen.

Het allerbelangrijkste is dan ook dat je besmetting probeert te voorkomen. Het RIVM adviseert om contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden. Als contact met anderen onvermijdelijk is, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, houd dan in ieder geval altijd 1,5 meter afstand. 

Als je een afspraak hebt in het ziekenhuis, bel dan met de betreffende afdeling om te beoordelen of een bezoek aan het ziekenhuis echt noodzakelijk is. Zo niet, dan kan een afspraak wellicht verplaatst worden of omgezet worden in een telefonisch consult.

Gebruik je medicatie?

Als je vragen hebt over je medicatie (DMT) die MS remt, neem dan contact op met je MS-verpleegkundige of je neuroloog. Zij kunnen je vragen over jouw specifieke situatie beantwoorden. Stop niet met je medicatie, maar neem contact op met je arts of MS-verpleegkundige.

De MS Werkgroep van de Nederlandse Vereniging van Neurologen heeft op 16 maart jl. een standpunt uitgebracht over MS en COVID-19. De adviezen lees je terug in dit artikel (pdf).

Op de website van het VUmc staat ook gedetailleerde informatie over MS-medicatie en het coronavirus.

Vragen over het coronavirus en MS?

Heb je vragen over je behandeling en de voor- en nadelen van doorgaan met die behandeling? Bespreek die met je eigen behandelaar. Hij of zij heeft de juiste informatie over bijvoorbeeld jouw MS-ziekteactiviteit, prognostische factoren en bloedonderzoek en kan samen met jou de juiste afweging maken.

Over het coronavirus COVID-19

COVID-19 is een compleet nieuwe variant van het coronavirus. Omdat het nieuw is, is nog lastig te zeggen wat voor een effect dit virus zal hebben op mensen met MS. Dit is wat we tot nu toe weten:
 

  • Mensen met MS kunnen, doordat ze ernstig aangedaan zijn door hun ziekte, tot de kwetsbare groep behoren voor een infectie van het coronavirus.
  • Medicatie die het ziekteproces van MS remt, kan ervoor zorgen dat je in meer of mindere mate een verhoogd risico hebt op complicaties bij virale infecties.

Hoe herken je COVID-19?

De symptomen van COVID-19 zijn koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid.

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?
Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Sinds 1 juni kan iedereen met (milde) verkoudheidsklachten zich laten testen bij de lokale GGD. Je hebt hiervoor geen doorverwijzing nodig van je huisarts. Bel voor het maken van een afspraak met 0800-1202.

Heb je koorts (meer dan 38 graden Celsius) en hoest je of adem je moeilijk?
Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Hoe voorkom je verspreiding?
Volgens het RIVM zijn de belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar waar mogelijk
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
  • Vermijd zoveel mogelijk contact met anderen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Versoepeling van de maatregelen

Vanaf 11 mei 2020 wordt een aantal maatregelen versoepeld. De Nederlandse overheid heeft een overzicht gemaakt van hoe deze versoepeling eruitziet:

Maatregelen coronavirus

Meer weten?

De NOS heeft alle feiten en fictie over het coronavirus op een rij gezet in een reeks programma's ‘Coronavirus: feiten en fabels’.

Op de website van het RIVM lees je de meest actuele informatie.

In het HagaZiekenhuis in Den Haag werd op 9 maart een informatiebijeenkomst gehouden over het coronavirus, door Dr. Emile Schippers, Internist-Infectioloog. Bekijk nu de video van deze bijeenkomst.

(N.B. MSdeBaas en Sanofi Genzyme zijn niet betrokken geweest bij de totstandkoming van deze video en niet verantwoordelijk voor de inhoud.)

Bronnen:
The coronavirus and MS – what you need to know – MS International Federation
Nieuw coronavirus (COVID-19) – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

GZNL.MS.20.03.0082(1)a(2)

Vond je deze informatie nuttig?