Multiple sclerose en het coronavirus

handen wassen

In februari 2020 bereikte het coronavirus Nederland. Wat betekent dit voor mensen met MS?

Laatste update 20 december 2021

Het aantal coronabesmettingen is nog steeds heel hoog en er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis. Ook zijn er zorgen over de nieuwe omikronvariant. Daarom is Nederland tot in ieder geval vrijdag 14 januari opnieuw in volledige lockdown. Dat maakten minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op 18 december bekend. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten tussen mensen sterk te verminderen.

Lockdown
Tijdens de lockdown is bijna alles gesloten, behalve essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, tankstations en bibliotheken.
Deze maatregel geldt tot ten minste vrijdag 14 januari. Op die dag wordt de situatie opnieuw beoordeeld.

Basisregels blijven belangrijk

De basisregels van het begin van de pandemie gelden nog steeds. Dit zijn: 

  • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je gevaccineerd bent.
  • Is je test positief? Blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • Houd zo veel mogelijk 1,5 meter afstand tot anderen
  • Schud geen handen
  • Was vaak en goed je handen
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Mondkapjes en 1,5 meter

Mondkapjes zijn verplicht in de locaties die tijdens de lockdown nog open zijn (zoals supermarkten en bibliotheken).

Thuiswerkadvies

Het thuiswerkadvies is: ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand’. Kun je wel wat tips gebruiken om thuis te werken? Hier hebben we er een paar voor je op een rij gezet.

Zelf testen

Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest. Ook als je geen klachten hebt.

Coronavaccinatie

Vaccineren is de belangrijkste stap naar het einde van deze crisis. De MS International Federation en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie adviseren mensen met MS om zich te laten vaccineren. Je leest er hier meer over.

We deden onlangs mee aan een webinar met specialisten over MS en het coronavaccin. Lees hier hun advies.

Meer informatie over de aanpak van de coronacrisis lees je op de website van de Rijksoverheid.

Wat te doen als je MS hebt

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je MS hebt, je niet meer risico loopt op besmetting met het coronavirus dan iemand zonder MS. Ook is er geen indicatie dat wanneer je geïnfecteerd raakt met het coronavirus, de infectie anders verloopt dan bij mensen die geen MS hebben. Het zou wel kunnen dat mensen die door MS niet mobiel zijn, meer kans hebben om een longontsteking veroorzaakt door bacteriën, op te lopen, als complicatie van de infectie door het virus. Dat zou ernstig kunnen verlopen.

Gebruik je medicatie?

Als je vragen hebt over je medicatie (DMT) die MS remt, neem dan contact op met je MS-verpleegkundige of je neuroloog. Zij kunnen je vragen over jouw specifieke situatie beantwoorden. Overleg ook met je arts voordat je een vaccinatie krijgt; mogelijk moet je het moment van vaccineren aanpassen in verband met je medicatie. Stop niet met je medicatie, maar neem contact op met je arts of MS-verpleegkundige.

De MS Werkgroep van de Nederlandse Vereniging van Neurologen heeft op 21 juni 2021 haar advies over vaccinaties bij mensen met MS geüpdatet. Het volledige advies lees je hier (pdf).

Voor mensen met MS die bepaalde afweeronderdrukkende medicatie gebruiken, wordt een derde prik geadviseerd. Meer informatie over voor welke medicatie dit geldt, lees je op de website van het VUmc.

Vragen over het coronavirus en MS?

Heb je vragen over je behandeling en de voor- en nadelen van doorgaan met die behandeling? Bespreek die met je eigen behandelaar. Hij of zij heeft de juiste informatie over bijvoorbeeld jouw MS-ziekteactiviteit, prognostische factoren en bloedonderzoek en kan samen met jou de juiste afweging maken.

Over het coronavirus en COVID-19

We hebben het vaak over ‘corona’, maar officieel heet de ziekte COVID-19. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2). De klachten kunnen lijken op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking en andere ernstige klachten veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden. Omdat het nieuw is, is nog lastig te zeggen wat voor een effect dit virus zal hebben op mensen met MS. Dit is wat we tot nu toe weten:

  • Mensen met MS kunnen, doordat ze ernstig aangedaan zijn door hun ziekte, tot de kwetsbare groep behoren voor een infectie van het coronavirus.
  • Medicatie die het ziekteproces van MS remt, kan ervoor zorgen dat je in meer of mindere mate een verhoogd risico hebt op complicaties bij virale infecties.

Lees meer over ervaringen met COVID-19 bij Nederlanders met MS.

Hoe herken je COVID-19?

De symptomen van COVID-19 zijn koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid.

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?
Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Laat je testen bij de lokale GGD. Je hebt hiervoor geen doorverwijzing nodig van je huisarts. Bel voor het maken van een afspraak met 0800-1202, of plan online een afspraak.

Heb je koorts (meer dan 38 graden Celsius) en/of hoest je of adem je moeilijk?

Of ben je ouder dan 70, heb je een chronische ziekte of minder weerstand én heb je koorts?
Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

 

Coronaregels per 19 december 2021

Vanaf 19 december gelden de volgende maatregelen:

Coronaregels

Lees voor de andere regels en maatregelen die gelden verder op de website van de Rijksoverheid.

Meer weten?

De NOS heeft alle feiten en fictie over het coronavirus op een rij gezet in een reeks programma's ‘Coronavirus: feiten en fabels’.

Op de website van het RIVM lees je de meest actuele informatie.

In het HagaZiekenhuis in Den Haag werd op 9 maart 2020 een informatiebijeenkomst gehouden over het coronavirus, door Dr. Emile Schippers, Internist-Infectioloog. Bekijk nu de video van deze bijeenkomst.

(N.B. MSdeBaas en Sanofi Genzyme zijn niet betrokken geweest bij de totstandkoming van deze video en niet verantwoordelijk voor de inhoud.)

Bronnen:
MS, coronavirus and vaccines – updated global advice – MS International Federation
Nieuw coronavirus (COVID-19) – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

MAT-NL-2100642 v9.0 - 012022

Vond je deze informatie nuttig?