Multiple sclerose en het coronavirus

handen wassen

In februari 2020 bereikte het coronavirus Nederland. Wat betekent dit voor mensen met MS?

Laatste update 21 september 2021

Veel Nederlanders hebben zich in de afgelopen maanden laten vaccineren. Het effect hiervan is terug te zien in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Voor een kleine groep blijkt twee vaccinaties niet voldoende. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met MS die bepaalde afweeronderdrukkende medicatie gebruiken. Zij ontvangen binnenkort een oproep voor een derde prik. 

Vanwegen de stabiele besmettingscijfers en ziekenhuisopnames, kunnen veel maatregelen komen te vervallen. Vanaf zaterdag 25 september hoef je geen 1,5 meter afstand meer tot elkaar te houden. Horeca kan weer open op maximale capaciteit en alle evenementen zijn toegestaan. Voor een aantal locaties is een coronatoegangsbewijs nodig. Dit is een bewijs dat je volledig gevaccineerd bent, corona hebt gehad of negatief getest bent.

Wanneer heb je een coronatoegangsbewijs nodig?
Het coronatoegangsbewijs wordt ingezet op plekken waar het drukker gaat worden nu de 1,5 meter afstand komt te vervallen. Zoals:

 • In alle horeca binnen, behalve bij afhalen
 • Bij evenementen, zoals festivals, optredens, professionele sportwedstrijden
 • In bioscopen en theaters

Coronavaccinatie

Vaccineren is de belangrijkste stap naar het einde van deze crisis. Omdat nu het overgrote deel van Nederland gevaccineerd is, kunnen veel maatregelen versoepeld worden of komen te vervallen. De MS International Federation en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie adviseren mensen met MS om zich te laten vaccineren. Je leest er hier meer over.

We deden onlangs mee aan een webinar met specialisten over MS en het coronavaccin. Lees hier hun advies.

Meer informatie over de aanpak van de coronacrisis lees je op de website van de Rijksoverheid.

Wat te doen als je MS hebt

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je MS hebt, je niet meer risico loopt op besmetting met het coronavirus dan iemand zonder MS. Ook is er geen indicatie dat wanneer je geïnfecteerd raakt met het coronavirus, de infectie anders verloopt dan bij mensen die geen MS hebben. Het zou wel kunnen dat mensen die door MS niet mobiel zijn, meer kans hebben om een longontsteking veroorzaakt door bacteriën, op te lopen, als complicatie van de infectie door het virus. Dat zou ernstig kunnen verlopen.

Gebruik je medicatie?

Als je vragen hebt over je medicatie (DMT) die MS remt, neem dan contact op met je MS-verpleegkundige of je neuroloog. Zij kunnen je vragen over jouw specifieke situatie beantwoorden. Overleg ook met je arts voordat je een vaccinatie krijgt; mogelijk moet je het moment van vaccineren aanpassen in verband met je medicatie. Stop niet met je medicatie, maar neem contact op met je arts of MS-verpleegkundige.

De MS Werkgroep van de Nederlandse Vereniging van Neurologen heeft op 21 juni 2021 haar advies over vaccinaties bij mensen met MS geüpdatet. Het volledige advies lees je hier (pdf).

Voor mensen met MS die bepaalde afweeronderdrukkende medicatie gebruiken, wordt een derde prik geadviseerd. Meer informatie over voor welke medicatie dit geldt, lees je op de website van het VUmc.

Vragen over het coronavirus en MS?

Heb je vragen over je behandeling en de voor- en nadelen van doorgaan met die behandeling? Bespreek die met je eigen behandelaar. Hij of zij heeft de juiste informatie over bijvoorbeeld jouw MS-ziekteactiviteit, prognostische factoren en bloedonderzoek en kan samen met jou de juiste afweging maken.

Over het coronavirus en COVID-19

We hebben het vaak over ‘corona’, maar officieel heet de ziekte COVID-19. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2). De klachten kunnen lijken op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking en andere ernstige klachten veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden. Omdat het nieuw is, is nog lastig te zeggen wat voor een effect dit virus zal hebben op mensen met MS. Dit is wat we tot nu toe weten:

 • Mensen met MS kunnen, doordat ze ernstig aangedaan zijn door hun ziekte, tot de kwetsbare groep behoren voor een infectie van het coronavirus.
 • Medicatie die het ziekteproces van MS remt, kan ervoor zorgen dat je in meer of mindere mate een verhoogd risico hebt op complicaties bij virale infecties.

Lees meer over ervaringen met COVID-19 bij Nederlanders met MS.

Hoe herken je COVID-19?

De symptomen van COVID-19 zijn koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid.

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?
Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Laat je testen bij de lokale GGD. Je hebt hiervoor geen doorverwijzing nodig van je huisarts. Bel voor het maken van een afspraak met 0800-1202, of plan online een afspraak.

Heb je koorts (meer dan 38 graden Celsius) en/of hoest je of adem je moeilijk?

Of ben je ouder dan 70, heb je een chronische ziekte of minder weerstand én heb je koorts?
Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

 

Hoe voorkom je verspreiding?

Ook al kan er weer meer, toch roept de overheid op om je zoveel mogelijk aan de basisregels te blijven houde. Volgens het RIVM zijn de belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar waar mogelijk
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Coronamaatregelen per 25 september 2021

Vanaf 25 september gelden de volgende maatregelen:

Coronamaatregelen

Lees voor de andere regels en maatregelen die gelden verder op de website van de Rijksoverheid.

Meer weten?

De NOS heeft alle feiten en fictie over het coronavirus op een rij gezet in een reeks programma's ‘Coronavirus: feiten en fabels’.

Op de website van het RIVM lees je de meest actuele informatie.

In het HagaZiekenhuis in Den Haag werd op 9 maart 2020 een informatiebijeenkomst gehouden over het coronavirus, door Dr. Emile Schippers, Internist-Infectioloog. Bekijk nu de video van deze bijeenkomst.

(N.B. MSdeBaas en Sanofi Genzyme zijn niet betrokken geweest bij de totstandkoming van deze video en niet verantwoordelijk voor de inhoud.)

Bronnen:
MS, coronavirus and vaccines – updated global advice – MS International Federation
Nieuw coronavirus (COVID-19) – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

MAT-NL-2100642 V3.0 – 062021

Bedankt voor je feedback!