Multiple sclerose en het coronavirus

handen wassen

In februari 2020 bereikte het coronavirus Nederland. Wat betekent dit voor mensen met MS?

Laatste update 21 april 2021

Op 28 april 2021 wordt de eerste stap gezet in de versoepelingen van de coronamaatregelen. Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten dit op dinsdag 20 april bekend. Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal ziekenhuisopnames gaat afnemen. Daarom wordt nu een klein aantal coronamaatregelen losgelaten of aangepast.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen vanaf woensdag 28 april 2021:

 • De avondklok vervalt op 28 april om 04.30 uur. Je mag vanaf dan ook ’s avonds en ’s nachts weer over straat.
 • Thuisbezoek gaat naar maximaal 2 personen per dag (dit was 1 persoon).
 • De terrassen buiten kunnen van 12.00 tot 18.00 uur weer open onder voorwaarden. Aan een tafel mogen maximaal 2 personen zitten, tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden. Met een gezin van 4 mag je dus wel aan 1 tafel zitten. Je mag binnen afrekenen of naar het toilet, maar dan moet je wel een mondkapje dragen.
 • Winkels en markten gaan weer open. Je hoeft geen winkelafspraak meer te maken. Wel is er nog steeds een maximaal aantal bezoekers per winkel. Op warenmarkten mogen weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden.
 • Studenten aan de hogescholen en universiteiten kunnen vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie volgen.

In het openingsplan dat het kabinet heeft opgesteld, staat per stap welke versoepelingen er mogelijk zijn. De tweede stap zal op zijn vroegst op 11 mei 2021 genomen worden. Lees hier meer over het openingsplan.

Ondertussen blijven de basisregels gelden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten.

Coronavaccinatie

Vaccineren is eerste stap naar het einde van deze crisis. Maar pas wanneer het overgrote deel van Nederland gevaccineerd is, kunnen de basisregels losgelaten worden. De MS International Federation en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie adviseren mensen met MS om zich te laten vaccineren. Je leest er hier meer over.

We deden onlangs mee aan een webinar met specialisten over MS en het coronavaccin. Lees hier hun advies.

Meer informatie over de aanpak van de coronacrisis lees je op de website van de Rijksoverheid.

Wat te doen als je MS hebt

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je MS hebt, je niet meer risico loopt op besmetting met het coronavirus dan iemand zonder MS. Ook is er geen indicatie dat wanneer je geïnfecteerd raakt met het coronavirus, de infectie anders verloopt dan bij mensen die geen MS hebben. Het zou wel kunnen dat mensen die door MS niet mobiel zijn, meer kans hebben om een longontsteking veroorzaakt door bacteriën, op te lopen, als complicatie van de infectie door het virus. Dat zou ernstig kunnen verlopen.

Het allerbelangrijkste is dan ook dat je besmetting probeert te voorkomen. Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen. Als je een afspraak hebt in het ziekenhuis, bel dan met de betreffende afdeling om te beoordelen of een bezoek aan het ziekenhuis echt noodzakelijk is. Zo niet, dan kan een afspraak wellicht verplaatst worden of omgezet worden in een telefonisch of digitaal consult.

Gebruik je medicatie?

Als je vragen hebt over je medicatie (DMT) die MS remt, neem dan contact op met je MS-verpleegkundige of je neuroloog. Zij kunnen je vragen over jouw specifieke situatie beantwoorden. Overleg ook met je arts voordat je een vaccinatie krijgt; mogelijk moet je het moment van vaccineren aanpassen in verband met je medicatie. Stop niet met je medicatie, maar neem contact op met je arts of MS-verpleegkundige.

De MS Werkgroep van de Nederlandse Vereniging van Neurologen heeft op 10 juli 2020 een standpunt uitgebracht over MS en COVID-19. De adviezen lees je terug in dit artikel (pdf). Op 14 maart 2021 bracht de werkgroep een update uit van haar advies over vaccinaties bij mensen met MS. Dat advies lees je hier (pdf).

Op de website van het VUmc staat ook gedetailleerde informatie over MS-medicatie en het coronavirus.

Vragen over het coronavirus en MS?

Heb je vragen over je behandeling en de voor- en nadelen van doorgaan met die behandeling? Bespreek die met je eigen behandelaar. Hij of zij heeft de juiste informatie over bijvoorbeeld jouw MS-ziekteactiviteit, prognostische factoren en bloedonderzoek en kan samen met jou de juiste afweging maken.

Over het coronavirus en COVID-19

We hebben het vaak over ‘corona’, maar officieel heet de ziekte COVID-19. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2). De klachten kunnen lijken op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking en andere ernstige klachten veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden. Omdat het nieuw is, is nog lastig te zeggen wat voor een effect dit virus zal hebben op mensen met MS. Dit is wat we tot nu toe weten:

 • Mensen met MS kunnen, doordat ze ernstig aangedaan zijn door hun ziekte, tot de kwetsbare groep behoren voor een infectie van het coronavirus.
 • Wel kan medicatie die het ziekteproces van MS remt, ervoor zorgen dat je in meer of mindere mate een verhoogd risico hebt op complicaties bij virale infecties.

Lees meer over ervaringen met COVID-19 bij Nederlanders met MS.

Hoe herken je COVID-19?

De symptomen van COVID-19 zijn koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid.

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?
Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Laat je testen bij de lokale GGD. Je hebt hiervoor geen doorverwijzing nodig van je huisarts. Bel voor het maken van een afspraak met 0800-1202, of plan online een afspraak.

Heb je koorts (meer dan 38 graden Celsius) en/of hoest je of adem je moeilijk?

Of ben je ouder dan 70, heb je een chronische ziekte of minder weerstand én heb je koorts?
Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

 

Hoe voorkom je verspreiding?

Volgens het RIVM zijn de belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar waar mogelijk
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
 • Vermijd zoveel mogelijk contact met anderen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes. Dit zijn bijvoorbeeld winkels, musea, bibliotheken of overheidsgebouwen. Vanaf 1 december is dit verplicht.

Coronamaatregelen per 28 april 2021

Vanaf 28 april gelden de volgende maatregelen:

coronamaatregelen

Lees voor de andere regels en maatregelen die gelden verder op de website van de Rijksoverheid.

Meer weten?

De NOS heeft alle feiten en fictie over het coronavirus op een rij gezet in een reeks programma's ‘Coronavirus: feiten en fabels’.

Op de website van het RIVM lees je de meest actuele informatie.

In het HagaZiekenhuis in Den Haag werd op 9 maart 2020 een informatiebijeenkomst gehouden over het coronavirus, door Dr. Emile Schippers, Internist-Infectioloog. Bekijk nu de video van deze bijeenkomst.

(N.B. MSdeBaas en Sanofi Genzyme zijn niet betrokken geweest bij de totstandkoming van deze video en niet verantwoordelijk voor de inhoud.)

Bronnen:
MS, coronavirus and vaccines – updated global advice – MS International Federation
Nieuw coronavirus (COVID-19) – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

MAT-NL2100528 v1

Vond je deze informatie nuttig?