Nieuwe hoogleraar onderzoekt afweersysteem bij MS

Reageerbuisjes en roze pipet

Inge Huitinga is onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Neuroimmunologie, in het bijzonder de pathologie van multiple sclerose’ aan de Universiteit van Amsterdam. Zij combineert dit met haar functie als directeur van De Nederlandse Hersenbank en groepsleider Neuroimmunologie bij het Nederlands Herseninstituut.

Dit meldt Stichting MS Research op haar website. De stichting steunt het bijzonder hoogleraarschap met een subsidie.

MS-ontstekingen

Inge Huitinga doet onderzoek naar de immunologische afweer in de hersenen. Daarbij richt zij zich vooral multiple sclerose (MS). Centraal staat de vraag hoe MS-ontstekingen verschillen tussen MS-patiënten en hoe deze verschillen samenhangen met verschillen in ziektebeloop, hormonen, geslachtsverschillen en erfelijke eigenschappen. Ook zoekt Huitinga naar aanknopingspunten voor de ontwikkeling van therapieën om het ontstaan van MS-ontstekingen te voorkomen en de ziekte te stoppen.

Werking afweersysteem

Als hoogleraar gaat zij ook de werking van het afweersysteem in de hersenen onderzoeken door de interactie tussen neuronen, microglia cellen en T lymfocyten te bestuderen. Dit doet zij bij multiple sclerose en bij psychiatrische aandoeningen waarin de rol van het afweersysteem nog onduidelijk is, zoals depressie en bipolaire stoornis.

Bron: Inge Huitinga benoemd tot bijzonder hoogleraar – Stichting MS Research, 29 maart 2019

 

Vond je deze informatie nuttig?