6 minuten leestijd

Saamhorigheid bij Rokjesdagloop 2019

Warming up bij Rokjesdagloop 2019

3 april 2019

Een zalige voorjaarszon, strakblauwe lucht, groot aantal deelnemers en een fantastische sfeer: opnieuw was Rokjesdagloop/Walk4MS een doorslaand succes. Er werd ruim 34.000 euro opgehaald voor onderzoek naar multiple sclerose. MSdeBaas was erbij en sprak met verschillende deelnemers.

Pink Ladies tijdens Rokjesdagloop 2019Het jaarlijks terugkerende evenement werd gehouden op zondag 31 maart 2019, op het Science Park in Amsterdam. Het was net iets te fris om echt een ‘rokjesdag’ te zijn, maar veel deelnemers hadden over hun sportkleding toch een kleurrijk rokje aangetrokken. Sommigen hadden zelfs een speciale outfit aan, zoals de Pink Ladies, die daarmee de prijs voor mooiste outfit wonnen.

Recordbedrag voor Stichting MS Research

Opbrengst Rokjesdagloop 2019Ook deze 8ste editie werd er weer een recordbedrag opgehaald voor Stichting MS Research. Tessa van den Berg, patiëntenambassadeur van deze stichting, moedigde de wandelaars en hardlopers bij het startschot aan. Bij het bekendmaken van het opgehaalde bedrag van ruim 34.000 euro, hield ze een emotionele toespraak. “Het mooie van dit evenement is dat er mensen zijn die hier een persoonlijk record neerzetten in tijd. Maar dat er ook mensen zijn voor wie het al een persoonlijk record is om hier aanwezig te zijn”, vertelde ze. “Dat dit zo hand in hand gaat vind ik het mooie van dit evenement. Dat er eigenlijk geen verschil is tussen mensen met MS en zonder MS.”

Nieuwe naam Run4MS

Volgend jaar wordt dit evenement weer georganiseerd, maar dan heeft het een andere naam: Run4MS. Dit omdat veel mannen niet weten dat zij ook mee kunnen doen aan ‘Rokjesdagloop’. Met de nieuwe naam hoopt de organisatie volgend jaar ook veel mannelijke deelnemers te verwelkomen.

MSdeBaas was er ook!

MSdeBaas was aanwezig bij de Rokjesdagloop/Walk4MS. Wij spraken met allerlei mensen die allemaal een eigen reden hadden om mee te doen.

Volgend jaar weer in rokje

Sabrine en Wendy

Sabrine en Wendy doen al jaren aan de Rokjesdagloop mee, omdat het een leuk en sportief evenement is en een goede manier is om contact te houden met elkaar. En wat is er leuker dan hardlopen in een glitterrokje? Maar sinds een paar jaar heeft het voor Sabrine een extra lading: “Een hele goede vriendin van mij heeft MS. Ze is altijd heel blij om te horen dat we weer een loopje hebben gedaan om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS.” Volgend jaar doen Sabrine en Wendy weer mee, met wat dan de Run4MS heet. Of ze weer in rokjes gaan? “Dat lijkt mij een retorische vraag”, zegt Sabrine.


Ondanks reuma toch wandelen voor het goede doel

Willemijn

Willemijn wandelt heel veel. Sinds een aantal jaar heeft ze reuma, dus het gaat wat moeilijker dan vroeger. Toch deed ze mee met Walk4MS. “Het verschil met andere wandelevenementen is dat de saamhorigheid hier heel groot is. We doen allemaal mee om verschillende redenen, maar met hetzelfde doel: geld inzamelen voor onderzoek naar multiple sclerose. Ik word er best emotioneel van als ik groepen van vrienden zie die meedoen omdat een van hen MS heeft. Zelf ken ik niemand met MS, maar ik wandel graag voor het goede doel, ook al is dat door mijn reuma wat lastiger geworden. Ik heb vandaag 10 kilometer gelopen. Dat ging zo goed, dat ik een recordtijd heb neergezet voor mijzelf.”


‘Daar doen we het voor’

Roelien en Sterre

Roelien en dochter Sterre deden voor het derde jaar mee aan Walk4MS. Voor de gezelligheid, maar natuurlijk ook om geld in te zamelen voor het goede doel. “We wandelen wel vaker, maar het is toch anders om te wandelen voor het goede doel. Dan zie je iemand in een rolstoel en denk je: daar doe ik het voor. Ik sta er dan echt wel bij stil dat ik kán wandelen.”


‘We waren blij als we 500 euro zouden ophalen’

Fisherman Friends

Het team Fisherman Friends – gehuld in roze rokjes en Hawaii-slingers – hadden van alle teams die meededen aan de Rokjesdagloop/Walk4MS het meeste geld ingezameld. Initiatiefnemer voor deelname is Marianne, die zelf MS heeft en in haar rolstoel meedeed aan de Walk4MS. “Ik weet sinds 2 jaar dat ik MS heb. Er is in die periode veel gebeurd en ik vond dit wel een manier om er een positieve wending aan te geven. Met vriendinnen hebben we vaak leuke uitjes, zoals naar de huishoudbeurs. Toen ik voorstelde om hieraan mee te doen, hadden we zo 16 vriendinnen bij elkaar.” Het vriendinnenteam werd in de aanloop naar 31 maart overspoeld met liefde en aandacht. “Al die berichtjes op onze sponsorpagina, echt geweldig. En we hebben een belachelijk groot bedrag bij elkaar gebracht. We waren al blij als we 500 euro zouden halen. En het werd 4000 euro.” Marianne deed in haar rolstoel mee aan de 5 kilometer. Ze toont de binnenkant van haar handen, die er behoorlijk gehavend uit zien. “Het ging goed, maar voor een plat land als Nederland mogen de stoepen wel wat rechter zijn!”


‘Een hele toffe dag’

Ladies Circle

LadiesCircle4MS is een groepje meiden uit Amsterdam die dingen doen voor het goede doel. Ze doen allemaal mee om een eigen reden aan de Rokjesdagloop/Walk4MS. “Een goede vriendin van mij heeft kreeg 2 jaar geleden de diagnose MS en heeft ondanks alles er iets positiefs van weten te maken”, vertelt een van hen. “Ik ben heel blij dat al deze vriendinnen mee doen. We hebben een hele toffe dag gehad en hebben heel veel geld opgehaald.” Een vriendin voegt toe: “Het is heel gaaf om zo met z’n allen te lopen, het zorgt echt voor verbondenheid.”


De andere kant van MS

Jojanneke, Carla, Conny en Muk

Jojanneke, Carla, Conny en Muk zijn veteranen als het gaat om geld inzamelen voor onderzoek naar MS. Jojanneke, Conny en Muk hebben alle drie MS en liepen vorig jaar de Inca Trail naar Machu Picchu in Peru, waarmee ze 30.000 euro ophaalden. “We doen aan dit soort evenementen mee omdat we zelf weten hoe belangrijk het is om te bewegen als je MS hebt”, zegt Jojanneke. “We willen laten zien dat er ook een andere kant is aan MS.”
De dames blijven zich dan ook inzetten voor het goede doel. “Met Hemelvaart doen we mee aan de Elfstedenwandeltocht, waar we allemaal naar vermogen een afstand wandelen om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS”, vertelt Muk. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om meer bekendheid te krijgen over de ziekte. “Mensen zien vaak niet dat er iets met je is en snappen het daardoor soms niet.” Conny: “Als mensen denken aan MS, denken ze aan iemand in een rolstoel. Ze begrijpen soms niet dat je MS kunt hebben zonder dat je het ziet. Dat je weinig energie hebt, wordt dan niet geaccepteerd. Je moet veel meer uitleggen.” Carla heeft geen MS, maar heeft er door haar vriendinnen veel over geleerd. “Ik heb tijdens evenementen ook mensen ontmoet die er slecht aan toe waren. Dat is soms heel confronterend. Maar ik heb ook gezien dat iedereen die in beweging kwam, zich beter ging voelen.” Jojanneke, Conny en Muk realiseren zich dat een bezoek aan Machu Picchu of meedoen aan de Rokjesdagloop/Walk4MS niet voor iedereen haalbaar is. Ze prijzen zich gelukkig dat ze kunnen wandelen en op deze manier geld kunnen inzamelen. “We doen dit ook voor de mensen met MS die zelf niet meer mee kunnen doen”, zegt Muk.


‘Meer geld nodig voor onderzoek’

Ronella en Nadereh

De vriendinnen Ronella en Nadereh vinden het leuk en gezellig om mee te doen aan de Walk4MS. “Er is gewoon meer geld nodig voor onderzoek”, zegt Ronella. “De dochter van een collega van ons heeft multiple sclerose.” Het is de eerste keer dat ze wandelen voor het goede doel. “Dit is een begin, we hopen dit vaker te doen”, zegt Nadereh. “We zijn van plan hier volgend jaar weer bij te zijn.”


Slapend in de kinderwagen

Leidiane

Leidiane deed samen met haar 5 maanden oude zoontje en een goede vriendin mee aan de Walk4MS. “Ik ken niemand met multiple sclerose, maar vind het leuk om mee te doen voor het goede doel en voor de gezelligheid. Ik wilde eigenlijk hardlopen, maar heb iets te veel getraind en kreeg een knieblessure. Daarom hebben we gewandeld, met mijn zoontje Samuel in de kinderwagen. Hij heeft lekker geslapen.”


Wij hebben ook genoten

Wij van MSdeBaas hebben genoten van de goede sfeer, de indrukwekkende verhalen en de tomeloze energie die iedereen liet zien. Wat een vibe! Het sterkt ons in hetgeen waar we mee bezig zijn en in ons thema ‘EisMeerKrijgMeer’; en dat is voor iedereen anders. Dank jullie wel voor jullie leuke reacties op onze social media en we zien jullie volgend jaar weer!

Rokjesdagloop 2019

MAT-NL-2001214-v2.0-112020