Stoptober: stop jij ook met roken?

Stoptober, stop met roken

Oktober is Stoptober. Ieder jaar grijpen rokers wereldwijd de maand oktober aan om (eindelijk) te stoppen met roken. Roken is slecht voor iedereen. Maar het heeft ook nog eens extra nadelige effecten als je MS hebt. Doe mee met Stoptober en neem de regie over jouw gezondheid.

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat roken een slechte invloed heeft op het verloop van multiple sclerose. Het versnelt de overgang van Relapsing Remitting MS (RRMS) naar een progressief stadium van de ziekte (Secundair-progressieve MS, SPMS). Door te stoppen met roken kun je dit proces mogelijk met meerdere jaren vertragen.

Wat roken nog meer doet

Roken vergroot ook de kans op schubs. En het kan zorgen voor meer laesies in je hersenen. Het krimpen van je hersenen (hersenatrofie) gaat bij mensen met MS sneller dan bij mensen die geen MS hebben, maar wordt door roken nog eens extra versneld. Bovendien heeft roken een negatief effect op de werking van sommige MS-medicatie.

Vandaag is een goede dag om te stoppen

Het goede nieuws is: zodra je stopt met roken, is de kans op bovenstaande risico’s al heel snel minder. Probeer daarom vandaag nog te stoppen. En vergeet niet: om te stoppen hoef je niet te wachten op Stoptober. Iedere dag in het jaar is een goed moment om dat pakje sigaretten voorgoed de deur uit te doen.

Hulp bij het stoppen met roken

Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Op de website Stoptober.nl vind je handige tips en motiverende ervaringsverhalen. Ook kun je de Stoptober-app downloaden (in de Apple Store en Google Play) voor dagelijkse tips, chat en noodhulp.  

Bronnen:
Smoking and MS – MS Society
Smoking and MS Factsheet (pdf) – MS Society
Roken schaadt ook gezondheid MS-patiënten - Huisarts & Wetenschap, 11 januari 2016