2 minuten leestijd

Symposium: omgaan met MS

Sponsors MS symposium

21 juni 2018

Ruim 250 mensen met MS en hun naasten bezochten op 30 mei (Wereld MS Dag) 2018 het symposium ‘Omgaan met MS’, met als thema revalidatie. In lezingen en themasessies hoorden zij meer over ontwikkelingen in de MS-zorg en kregen zij tips hoe om te gaan met bijvoorbeeld vermoeidheid, blaasproblemen en problemen bij seksualiteit.

Het symposium was georganiseerd door het MS Centrum Amsterdam, dat hiermee zijn 20-jarig bestaan vierde. Het MS Centrum Amsterdam hoort tot de top 3 van de academische MS centra ter wereld.

Dromen najagen

De dag werd geopend door Bernard Uitdehaag, neuroloog en directeur van het MS Centrum. Hij vertelde over de ontwikkelingen in de zorg voor mensen met MS. Daarna sprak tv-presentator Lucille Werner over hoe zij haar dromen bleef najagen, ondanks haar beperking. De ochtend werd afgesloten met lezingen over het nut van revalidatie en een actieve levensstijl voor mensen met MS.

Themasessies over omgaan met MS

’s Middags waren er verschillende themasessies, over vermoeidheid, lopen, cognitie, blaas, werk/studie en seksualiteit. Deze werden gegeven door artsen en onderzoekers van het VUmc.

Handige adviezen

In de sessie over vermoeidheid werden resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar 3 behandelingen: cognitieve gedragstherapie, conditietraining en energiemanagement. Alleen de eerste bleek de vermoeidheid aanzienlijk te verminderen.

In het bewegingslaboratorium (Virtual Reality Lab) van het VUmc wordt onderzocht waarom mensen met MS moeilijker gaan lopen. Revalidatiearts Vincent de Groot legde tijdens de themasessie over lopen uit hoe dat gedaan wordt en gaf tips om het lopen te verbeteren.

Ook in de sessie over cognitie werden adviezen gegeven en werd verteld over de lopende onderzoeken. Zo’n 43% tot 70% van de mensen met MS kampt met problemen met het geheugen, concentratie en aandacht. Adviezen zoals gezond leven (voor zover mogelijk), bewegen, geniet, leer nieuwe dingen, doe wat je prettig vindt, rook niet en wees zuinig met alcohol passeerden de revue.

Tijdens de sessie over blaasproblemen kwam niet alleen uroloog Jakko Nieuwenhuijzen aan het woord, maar vertelde ervaringsdeskundige Gabrielle Wittebrood openhartig over haar blaasproblemen en de behandelingen die ze heeft gehad.

Frederieke Schaafsma, bedrijfsarts bij het VUmc, ging in op veel voorkomende problemen bij het behouden van werk of studie voor mensen met MS. Ook droeg ze mogelijke oplossingen aan. Seksuoloog Brand Coumou gaf uitleg over seks en seksualiteit en de gevolgen die MS daarop kan hebben.

MAT-NL-2001351- v3.0-112020