Webinar over corona, vaccins en MS

Coronavaccins en MS

Op 16 februari vond er een webinar plaats over COVID-19 en multiple sclerose voor MS-zorgverleners. MSdeBaas was erbij, omdat we ons kunnen voorstellen dat jullie ook veel vragen hebben. Lees ons verslag van deze avond.

Aan het webinar deden de volgende experts mee:

  • Dr. Wibe Moll, neuroloog, Maasstad ziekenhuis Rotterdam
  • Dr. Godelieve de Bree, internist-infectioloog en klinisch immunoloog, Amsterdam UMC, Amsterdam
  • Dr. Inger Meek, reumatoloog Radboud MC Nijmegen en voorzitter van de NVR Covid-19 werkgroep
  • Dr. ir. Bram Platel, MS-patiënt en initiatiefnemer MS in beeld
  • Dr. Aiko de Vries, transplantatie nefroloog LUMC Leiden en voorzitter Nederlandse Transplantatie Stichting

Over de vaccinatiestrategie

Het advies vanuit de Nederlandse Vereniging van Neurologen, en dan specifiek de MS-werkgroep, is om je te laten vaccineren als je MS hebt. Alleen bij bepaalde medicatie (DMT’s) zal je neuroloog adviseren de volgende gift van de medicatie uit te stellen. Lees hier meer over het advies van de werkgroep MS van de NVN.
Patiënten met medische indicatie, waar mensen met MS ook onder vallen, worden volgens de vaccinatie-planning in het tweede en derde kwartaal van 2021 gevaccineerd. Wel is er veel vertraging met de levering van vaccins, dus dit kan verder uitlopen. Maar de verwachting is dat tegen de herfst iedereen gevaccineerd is.

Vragen van mensen met MS

De experts beantwoordden vragen die veel mensen met MS aan hun zorgverleners stellen.

Welk vaccin is nu het veiligst om te geven?

De effectiviteit van Pfizer en Moderna is hoog, maar AstraZeneca is na 2 doses waarschijnlijk even effectief. Er zijn dus kleine individuele verschillen, maar die zijn niet relevant. Snel vaccineren is belangrijk om verdere mutatie van het virus te voorkomen.

Moeten alle mensen met MS gevaccineerd worden? Ook ouderen?

Ja, het advies is dat iedereen met MS zich laat vaccineren. Bij ouderen is geen extra risico op het krijgen van serieuze bijwerkingen, dus ouderen met MS kunnen ook gevaccineerd worden. De risico’s van vaccins vallen in het niet bij de risico’s van COVID-19.

Wat als je al COVID-19 hebt gehad?

Het is niet bekend of het doormaken van COVID-19 dezelfde bescherming biedt als vaccinatie. Dus ook als je besmet bent geraakt met COVID-19, is het advies je te laten vaccineren.

Zijn vaccins effectief bij immunomodulerende therapie?

Er is nu nog te weinig over bekend om te zeggen hoe effectief vaccins zijn in combinatie met immunomodulerende therapie. Daar is alleen onderzoek naar gedaan bij hele kleine groepen mensen. Het advies is om zeker te vaccineren, ook als de effectiviteit minder is, zoals bij het vaccin van AstraZeneca. Misschien is er een derde vaccinatie nodig. Het doel is om de ernst van het verloop van COVID-19 zoveel mogelijk te verminderen. Hier zorgen alle vaccins voor die beschikbaar zijn. Daarnaast wordt er ook groepsimmuniteit opgebouwd.
Honderd procent garantie op de veiligheid van de vaccins is er niet, maar het risico op ernstige infecties door COVID-19 is veel groter.

Mogen mensen met MS vaccins weigeren of vragen om een ander vaccin?

Dat mag, maar je verspilt daarmee wel een kans. De beschikbaarheid van vaccins is nu nog beperkt, dus je neemt wel een risico door het op dit moment te weigeren. Wanneer veel mensen zich niet laten vaccineren, kan het virus verder muteren. Laat je daarom goed informeren door je behandelend arts. Medisch-inhoudelijk is iedereen vóór vaccinatie bij alle mensen met MS.
Bij het AstraZeneca vaccin is nu drie keer myelitis transversa (een neurologische bijwerking) waargenomen. 1,5 miljoen mensen zijn inmiddels behandeld met dit vaccin, voornamelijk in Engeland. Het is dus een zeer klein risico. Daarbij kunnen ook bij COVID-19 neurologische stoornissen aanwezig zijn.

Moeten mensen met MS een van de mRNA-vaccins krijgen? Of kan dat ook het AstraZeneca-vaccin zijn?

Mensen met MS kunnen beide soorten vaccins krijgen. Elke prikkel kan een stoornis in de immuniteit veroorzaken, ook COVID-19 of een vaccin.

Als het vaccin maar 1 jaar werkt, moeten artsen dan niet inspelen op de therapieën die ze geven?

Hoe lang een vaccinatie beschermd tegen een ernstig verloop van COVID-19 is nog niet bekend. Mogelijk moeten we ieder jaar of anderhalf jaar opnieuw gevaccineerd worden. Dat betekent voor mensen met MS dat het vaccinatieproces in de toekomst om hun MS-behandeling heen gebouwd moet worden. Dit zal per individu verschillen. Praat hier ook over met je neuroloog.

Dit symposium werd gesponsord door Merck en Sanofi Genzyme.

MAT-NL-2100221-v1.0-022021

Vond je deze informatie nuttig?