FAQ coronavirus

coronavirus

Het coronavirus roept vast veel vragen bij je op. Lopen mensen met multiple sclerose meer risico dan anderen op besmetting met het virus, wat kun je zelf doen om besmetting te voorkomen en kun je door met je MS-behandeling?

In onderstaande FAQs proberen we je meer duidelijkheid te geven.
Tip: Zet deze pagina bij je favorieten, we updaten hem regelmatig.

Laatste update: 04-06-2020

Lopen mensen met MS die géén ziekteremmende medicatie (DMT’s) gebruiken meer risico op besmetting met het coronavirus?

Voor zover nu bekend is, loop je wanneer je MS hebt, niet meer risico op besmetting met het coronavirus. Ook is er geen indicatie dat wanneer je geïnfecteerd raakt met het coronavirus, de infectie anders verloopt dan bij mensen die geen MS hebben. Het zou wel kunnen dat mensen die door MS niet mobiel zijn, meer kans hebben om een longontsteking veroorzaakt door bacteriën, op te lopen, als complicatie van de infectie door het virus. Dat zou ernstig kunnen verlopen.

De belangrijkste risicofactor voor een ernstiger beloop van een coronavirusinfectie is een leeftijd boven de 65 jaar. Bijkomende risicofactoren zijn suikerziekte, hoge bloeddruk, chronische longaandoeningen en overgewicht. Het is heel waarschijnlijk dat deze risicofactoren voor mensen met MS net zo belangrijk zijn als voor anderen.

Lopen mensen met MS die wél ziekteremmende medicatie (DMT’s) gebruiken meer risico op besmetting met het coronavirus?

Over het gebruik van DMT's is specifieke informatie beschikbaar. Meer kan je hierover lezen op de website van VUmc. Bij vragen over jouw persoonlijke situatie neem contact op met je neuroloog of MS-verpleegkundige.

Kan ik doorgaan met mijn behandeling voor MS?

Bespreek met je neuroloog of je kunt doorgaan met de behandeling. Stop vooral niet op eigen houtje met je medicatie, maar volg het advies van je arts op.

Ik heb verkoudheidsklachten. Hoe weet ik of het covid-19 is?

Wanneer je lichte verkoudheidsklachten hebt, laat je dan zo snel mogelijk testen bij je plaatselijke GGD. Hiervoor hoef je geen doorverwijzing te hebben van je (huis)arts. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met de GGD voor het maken van een afspraak. Bel hiervoor het landelijke nummer: 0800-1202.

Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Covid-19 is een respiratoir virus. Dit betekent dat het de luchtwegen aantast. Een respiratoir virus wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken van verkoudheid. Net als griep en andere virussen in deze categorie, verspreidt covid-19 zich via kleine druppeltjes slijm en speeksel, als mensen hoesten of niezen. Als het virus landt op een harde ondergrond, zoals een deurknop of aanrecht, kan het virus een paar uur tot een paar dagen overleven. Nieuw onderzoek suggereert dat coronavirus-deeltjes ook in staat zijn om te overleven voor een paar uur in ‘aerosolvorm’, dus in kleine druppeltjes in de lucht. Wanneer je in contact komt met een druppel, via een nies in je buurt of door een oppervlak dat de niezer heeft aangeraakt met zijn handen, kun je besmet raken. Hoewel het coronavirus niet kan worden opgenomen door de huid, kan het in je systeem komen via je mond, neus of ogen, of door een wondje.

Mogen mijn kinderen nog buitenspelen met anderen?

Jonge kinderen (tot en met 12 jaar) mogen met elkaar buitenspelen. Uit de gegevens die nu bekend zijn, lijken kinderen weinig klachten te krijgen van het coronavirus en weinig bij te dragen aan de verspreiding van het virus. Voor en na het spelen met speelgoed/toestellen is het belangrijk hun handen te wassen. De ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Wat wordt bedoeld met groepsimmuniteit?

Wie covid-19 heeft gehad, kan daarna immuun zijn voor het virus, hoewel dit niet voor iedereen en in alle gevallen lijkt te gelden. Momenteel wordt onderzocht of het hebben van antistoffen in je bloed, na een infectie met het coronavirus, ook écht betekent dat je niet meer ziek kunt worden van het virus. Dus of je immuun bent.

Hoe meer mensen immuun zijn voor covid-19, hoe kleiner de kans dat het virus zich kan verspreiden. En hoe kleiner de kans dat het virus kwetsbare personen kan bereiken. De gedachte van het RIVM is, dat je als het ware een beschermende muur om kwetsbare personen bouwt, door groepsimmuniteit.

Wat is het advies in Nederland om verspreiding tegen te gaan?

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft richtlijnen en draaiboeken hoe een epidemie het beste kan worden aangepakt, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Dit is om Nederland zo goed mogelijk voor te bereiden op de uitbraak van een ernstige ziekte. Bekijk alle maatregelen op Rijksoverheid.nl tegen uitbreiding van de epidemie van het nieuwe coronavirus.

In Nederland is het beleid om het virus maximaal te controleren. Maximaal controleren betekent dat we de piek in het aantal besmettingen proberen af te vlakken en uit proberen te smeren over een langere periode. Alle maatregelen die geldig zijn in Nederland zijn vanuit deze gedachte getroffen.

In Nederland hebben we een intelligente lockdown, die we nu langzaam aan het afbouwen zijn. Dit is een maatregel gericht op het thuisblijven van zoveel mogelijk mensen. Als je gezondheidsklachten hebt, moet je thuisblijven totdat je 24 uur klachtenvrij bent. Als je ernstigere klachten hebt, zoals koorts, hoesten of benauwd, dan moet het hele gezin / alle huisgenoten uit voorzorg thuisblijven. Lees meer over thuisblijven op www.rijksoverheid.nl.

Bij een totale lockdown ligt zowel het maatschappelijke als het economische leven stil en is de bewegingsvrijheid van alle inwoners beperkt.
Een volledig verbod om de straat op te gaan, is niet altijd de oplossing. Het nieuwe coronavirus kan zich dan nog minder gemakkelijk verspreiden, maar ook niemand bouwt dan immuniteit op tegen de ziekte. Omdat de ziekte wereldwijd verspreid is, is de kans groot dat na het opheffen van een lockdown veel mensen alsnog tegelijk ziek worden. Dus alsnog een piek veroorzaken. Met een lockdown stel je dus vooral het moment uit dat er veel mensen tegelijkertijd ziek worden, en dat willen we niet in Nederland.
De meeste mensen zullen als we het virus maximaal controleren alleen lichte klachten krijgen. De zorg heeft dan voldoende capaciteit voor de kwetsbare mensen die intensievere zorg nodig hebben. Verpleeghuizen, de thuiszorg en ziekenhuizen, met name de intensive care afdelingen raken hierdoor niet overbelast.

Vanaf 11 mei worden de maatregelen in fases versoepeld. Bekijk hier een overzicht per maatregel en belangrijke data:

Maatregelen coronavirus

 

Wat betekent ‘flatten the curve’ of ‘de curve afvlakken’?

Toen het coronavirus toesloeg in Wuhan, China, verspreidde het zich heel snel. In februari waren de ziekenhuizen tot een maximale capaciteit gevuld. De wachtlijst om een ambulance te krijgen liep op naar de honderden. Artsen beseften nog niet volledig waarmee ze te maken hadden, dus sociale isolatie maatregelen werden pas genomen toen het eigenlijk te laat was. Het gevolg was, dat de epidemische curve – de grafische weergave van de toename van het aantal infecties – enorm snel steeg.

Flatten the curve

Om te voorkomen dat ziekenhuizen en dokterspraktijken overspoeld raken met zieke patiënten, is het ultieme doel voor het ministerie van VWS deze curve af te vlakken. Sociale afstand maatregelen kunnen van groot belang zijn, als ze op tijd worden uitgevoerd, om te zorgen dat over de gehele periode alle patiënten de middelen kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Wat wordt verstaan onder sociaal contact mijden en afstand houden?

Goed nieuws misschien voor de introverte mensen onder ons 😉. Sociale afstand houden (minimaal 1,5 meter volgens het RIVM) is een tactiek die helpt om de overdracht en verspreiding van besmettelijke ziekten, zoals het coronavirus, te vertragen. Onderzoek heeft aangetoond dat in stedelijke gebieden en regio's waar een ziekte zich verspreidt, het nemen van maatregelen, zoals het werken vanuit huis, het afsluiten van de scholen en annuleren van grote evenementen, een aanzienlijke vermindering kan betekenen van het aantal nieuwe infecties.

Kan ik nog boodschappen doen?

Ga alleen naar buiten als dat nodig is. Als je geen klachten hebt, kun je gewoon boodschappen doen. Ga alleen boodschappen doen en houd 1,5 meter afstand tot anderen. Dan is de kans klein dat anderen je besmetten.
Als je wel klachten hebt, blijf dan thuis. Vraag iemand anders om boodschappen te doen.

Is het veilig buitenshuis te eten of een maaltijd te laten bezorgen?

Veel restaurants zijn inmiddels weer open voor gasten (maximaal 30 binnen en een onbeperkt aantal buiten) en maaltijdbezorging. Maar is het veilig om eten dat door iemand anders bereid is te eten? Gelukkig is er momenteel geen bewijs dat het coronavirus overgegeven kan worden via de voeding. Er zijn maar weinig virussen die de elementaire voedselveiligheid maatregelen kunnen overleven. En er zijn er al helemaal weinig die de zure achtbaan van het menselijk spijsverteringsstelsel verduren.

De WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) adviseert iedereen om fruit, groenten en je handen goed te wassen voor het koken. Gebruik een aparte snijplank bij rauw vlees, en bak het op de juiste temperatuur. Als je bijzonder angstig bent, volg dan de richtlijnen voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en eet alleen voedingsmiddelen die goed zijn gekookt (sorry, dus geen sushi).

Moet ik groepsbijeenkomsten vermijden?

Ja. Alle bijeenkomsten met een meld- of vergunningsplicht, hoe klein ook, zijn tot 1 september 2020 verboden. Andere samenkomsten zijn op een paar uitzonderingen na (zoals begrafenis en huwelijk) verboden tot 20 mei. Daarnaast geldt dat tegen groepen van meer dan 2 personen die niet ten minste 1,5 meter afstand tot elkaar houden, kan worden opgetreden (gezinnen uitgezonderd).
Wanneer je thuis bezoek ontvangt, zorg dan dat dit niet meer dan drie mensen zijn en houdt ook daar 1,5 meter afstand van elkaar. Dat gezegd hebbende, vraag je je misschien af wat het werkelijke risico van het bijwonen van een verjaardag of naar de supermarkt gaan is. Jozua Weitz, een bioloog aan de Georgia Tech, stelde een ‘covid-19 risicobeoordelingskaart’ samen, om precies deze reden. Als er slechts 2000 gevallen van coronavirus landelijk zijn, heb je 0,0061 procent kans op het besmet raken met het virus tijdens het bijwonen van een 10-persoons diner. Maar als je de Ziggo Dome bezoekt voor een uitverkocht concert bijvoorbeeld, wordt die kans vergroot naar rond de 45 procent. Je kunt ook je risico's verlagen door minder vaak naar de winkel te gaan, te werken vanuit huis (indien mogelijk) en het nemen van preventieve maatregelen, zoals handen wassen en 1,5 meter afstand houden van anderen.

Twijfel je over wat wel en niet kan? Op Rijksoverheid.nl vind je meer informatie over de Nederlandse maatregelen.

Wat is een pandemie?

Op 11 maart gaf de World Health Organizatie (WHO) covid-19 officieel de pandemie-status. Een full-blown pandemie klinkt misschien beangstigend, maar de aanduiding is niet gebaseerd op hoe gevaarlijk de ziekte is. Een epidemioloog Seema Yasmin legt uit dat een pandemie gekenmerkt wordt door de manier waarop de geografische spreiding van een bepaalde ziekte is.

Veel onderzoekers die de ziekte bestuderen beschouwen het coronavirus al langer als een pandemie. Maar de snelle verspreiding van de ziekte leidt ook tot tal van verkeerde informatie en angst, dus genuanceerde berichtgeving is van vitaal belang. WHO-directeur-generaal Tedros Ghebreyesus waarschuwde dat het woord pandemie niet ‘lichtvaardig of onzorgvuldig’ wordt gebruikt, maar benadrukte ook dat de indeling van het niveau van de dreiging die uitgaat van het virus niet verandert.

Is het belangrijk je handen te wassen?

Ja! Handen wassen met water en zeep gedurende minstens 20 seconden is een van de meest effectieve manieren ter preventie van verspreiding of besmetting van het coronavirus (of welk virus dan ook). Een virus is omhuld met een vettige eiwitlaag, waarmee het zich bindt aan je cellen en zich verspreidt over je lichaam. Wanneer je deze vette laag breekt, dood je het virus. Waar lost vet in op? Handzeep en ontsmettingsmiddel.

Hoewel een virus op je handen niet door de huidbarrière kan dringen om je te infecteren (behalve via een snee of schaafwond), kan het je lichaam inkomen als je je gezicht aanraakt via de vele openingen daar (neus, mond, ogen) Dus was je handen, en serieus, raak je gezicht niet aan.

Referenties

Vond je deze informatie nuttig?