2 minuten leestijd

Wanneer krijgen mensen met MS het coronavaccin?

Coronavaccinatie

Laatste update: 15 april 2021

Vanaf woensdag 6 januari wordt er in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Wie wanneer aan de beurt is, is vastgelegd in de (voorlopige) vaccinatiestrategie. De MS International Federation (MSIF) en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) hebben inmiddels een advies uitgebracht over de vaccins die nu zijn goedgekeurd. Zij adviseren mensen met MS zich zo snel mogelijk te laten vaccineren.

De vaccinatiestrategie is opgesplitst in twee grote groepen: mensen die in de zorg werken en mensen die niet in de zorg werken.

De informatie hieronder is voor mensen die niet in de zorg werken.

1. Mensen met een medisch hoog risico
Deze groep is onderverdeeld in 3 kleinere groepen, afhankelijk van aandoening en leeftijd. Het gaat hierbij om aandoeningen zoals ernstig nierfalen, een ernstige aangeboren immuundeficiëntie, een neurologische aandoening waardoor de ademhaling is aangetast, morbide obesitas of het syndroom van Down.

Zij worden vanaf 24 maart 2021 gevaccineerd met BioNTech/Pfizer of Moderna. Afhankelijk van de situatie krijgen deze groepen hun vaccinatie in het ziekenhuis, bij de huisarts, thuis of op een GGD-priklocatie.

2. Mensen met een ander medisch risico.
Dit zijn de mensen die ieder jaar een oproep krijgen voor een griepprik. Deze groep wordt vanaf begin mei 2021 gevaccineerd door de huisarts.

3. Mensen die thuis wonen, zelf naar een priklocatie kunnen komen, geen medische risico’s hebben en niet in de zorg werken.
Deze groep wordt op volgorde van leeftijd (van oud naar jong) gevaccineerd.

Wanneer ben jij aan de beurt?
Wil je weten wanneer jij een vaccinatie kunt krijgen volgens de op dit moment geldende vaccinatiestrategie? Op de website van de Rijksoverheid staat een tool om daar achter te komen.

    Of deze strategie ook zo gaat lopen is afhankelijk van een heleboel factoren. Bijvoorbeeld of en wanneer vaccins worden goedgekeurd door het Europese Medicijn Agentschap (EMA) en de hoeveelheid vaccins die naar Nederland komen. Ook zijn er veel logistieke uitdagingen.

    Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Je mag zelf kiezen of je je wel of niet wil laten vaccineren. Bedenk wel dat een vaccinatie niet alleen jezelf beschermt, maar ook familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Twijfel je of heb je vragen? Praat erover met je neuroloog of MS-verpleegkundige.

    Wanneer je aan de beurt bent voor een vaccin, krijg je een uitnodiging om een afspraak te maken. Dit kan in eerste instantie alleen telefonisch, maar in een later stadium ook digitaal.

    In de uitnodigingsbrief die je krijgt als je aan de beurt bent om gevaccineerd te worden, staat ook waar je voor de vaccinatie terecht kunt. Bijvoorbeeld op een GGD-locatie of bij de huisarts.

Meer informatie over de vaccinatiestrategie vind je op de website van de Rijksoverheid.

MAT-NL-2100011-v2.0-012021

Gerelateerd


handen wassen

Coronavirus en MS

Op deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom MS en het coronavirus.