Relatie tussen instabiel hersennetwerk en cognitieve problemen bij MS

netwerk van draden

7 maart 2023

Het is nog niet duidelijk hoe het kan dat schade aan de hersenen bij mensen met MS leidt tot problemen met geheugen en concentratie. Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben nu aangetoond dat bij mensen met MS die dit soort cognitieve problemen ervaren, de communicatie tussen hersennetwerken instabiel is.

Een groot deel van de mensen met MS hebben cognitieve problemen. Ze kunnen bijvoorbeeld informatie minder snel verwerken of zijn vergeetachtig. Welke ziekteprocessen hier precies voor zorgen, is nog niet duidelijk.

Communicatiepatronen

De onderzoekers van Amsterdam UMC hebben gekeken naar communicatiepatronen in de hersenen. Dit omdat hersengebieden vaak sterk verbonden zijn met andere hersengebieden, die veel met elkaar communiceren. Bij gezonde mensen is er een goede balans tussen switchen tussen subnetwerken (‘clubjes’ van hersengebieden) en het hebben van een stabiele kern die informatie binnen een subnetwerk verwerkt.

Vaker switchen

Bij het onderzoek zijn MRI-scans van 234 mensen met MS en 60 mensen zonder MS geanalyseerd met een nieuwe analysemethode. Na vijf jaar zijn de metingen herhaald. Hierdoor is duidelijk geworden dat bij mensen met MS en cognitieve problemen de hersengebieden vaker switchen tussen subnetwerken. De gezonde balans is weg, waardoor informatie waarschijnlijk minder goed wordt verwerkt. De communicatie tussen hersengebieden is instabiel geworden. Hoe instabieler, hoe groter de cognitieve achteruitgang, blijkt uit het onderzoek. 
 
Het onderzoek is een van de eerste die laat zien dat er een relatie is tussen veranderingen in het hersennetwerk en cognitieve achteruitgang bij mensen met MS. Waarom de communicatie tussen hersennetwerken bij mensen met MS instabiel kan worden, moet in vervolgonderzoek worden onderzocht.

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2300165 v1.0-032023