Dichter bij oorzaak MS door tweelingonderzoek

tweeling

28 februari 2023

Wat is de invloed van omgeving en genen op het krijgen van MS? Om een antwoord op die vraag te krijgen onderzochten wetenschappers het immuunsysteem van eeneiige tweelingen. Mogelijk hebben hebben ze daarbij de cellen gevonden die een voorloper zijn van de cellen die de schade bij MS veroorzaken.

Waarom de een MS krijgt en de ander niet, is nog altijd niet duidelijk. Wel weten we inmiddels dat genetische factoren en omgevingsinvloeden een rol spelen in de ziekte. Nu blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Zürich dat de samenstelling van het immuunsysteem voor de helft genetisch bepaald is. En dat er is meer nodig is dan alleen genetische factoren om MS te ontwikkelen.

Tweelingparen

Aan het onderzoek deden 61 tweelingparen mee, van wie er telkens één MS had en de ander niet. Hierdoor kon onderzocht worden waarom het immuunsysteem van twee genetisch identieke mensen bij de een voor ontstekingen en zenuwschade zorgt, en bij de ander niet.

Boodschapperstoffen

Met behulp van state-of-the-art technologie en articificial intelligence konden de onderzoekers tot in detail het immuunprofiel van de deelnemers in kaart brengen en analyseren. Daaruit bleek dat de grootste afwijkingen bij de deelnemers met MS te vinden was in de boodschapperstoffen (cytokines) van het immuunsysteem, dus de manier waarop immuuncellen met elkaar communiceren.  
 
De onderzoekers zagen dat verhoogde gevoeligheid voor bepaalde cytokines leidt tot meer activatie van T-cellen in het bloed van mensen met MS. Waarschijnlijk migreren deze T-cellen naar het centraal zenuwstelsel en richten daar schade aan. De cellen die opvielen, hadden de kenmerken van cellen die pas net geactiveerd waren en die zich aan het ontwikkelen waren naar volledige T-cellen.

Oorsprong van MS

Deze vondst is belangrijk, omdat het mogelijk kan wijzen naar de oorzaak van MS. Ook wordt deze kennis verder ingezet voor het zoeken van een antwoord op de vraag waarom de een wel en de ander niet MS krijgt en de rol van genen en omgeving daarin.

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2300133 v1.0-022023