Het effect van creativiteit bij mensen met MS

blokken stapelen

21 april 2023

Creatief bezig zijn kan bij mensen met multiple sclerose grote positieve effecten hebben. Mensen met MS die meededen aan een creatief kunstprogramma, hadden daarna meer zelfvertrouwen en hoop, voelden zich meer gesteund door hun omgeving en waren zelfredzamer. Dat blijkt uit een Amerikaans pilot-onderzoek.

Dat creatieve kunsten sommige mensen met een chronische aandoening goed doet, was al bekend. Maar nog niet eerder was er onderzoek gedaan naar welke effecten het heeft bij mensen met MS.

Vierweeks programma

Aan het pilot-onderzoek deden 14 vrouwen met MS mee, in de leeftijd van 29 tot 70 jaar. Het vierweekse programma dat ze doorliepen bestond uit schilderen met waterverf, collages maken, met kralen werken en breien. Iedere sessie duurde ongeveer twee uur. De deelnemers kregen instructies van kunstenaars en werden uitgenodigd om hun gedachten en ervaringen te delen en elkaar aan te moedigen.

Significante verbetering door creatieve kunst

De deelnemers werd naar vier onderwerpen gevraagd, voor en na deelname aan het programma: hun zelfvertrouwen, hoop, de ervaren ondersteuning van hun omgeving en zelfredzaamheid. Na afloop van het programma bleken deze vier punten significant verbeterd bij de deelnemers.

Ook werd bekeken wat zij het leukste vonden aan hun deelname aan het kunstprogramma. Genoemd werden: met anderen samenzijn, creatief bezig zijn, ontspannen zijn, een nieuwe vaardigheid leren, plezier hebben, gevoelens en ervaringen uitwisselen, het langzame tempo en het bouwen aan hun zelfvertrouwen

Positieve invloed op mensen met MS

De deelnemers wilden na afloop zelfs als groep doorgaan met creatieve kunst. Met behulp van de verpleegkundige die de eerdere sessies had begeleid en de Amerikaanse National Multiple Sclerosis Society, konden ze maandelijks bij elkaar blijven komen. De groep groeide zelfs uit tot 30 leden.

Uit het onderzoek blijkt dat een creatief kunstprogramma van positieve invloed kan zijn op mensen met MS. De onderzoekers hopen dat er meer onderzoek naar dit onderwerp wordt gedaan onder een groter aantal mensen.

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2300435 v1.0-042023