Klachten in voorstadium MS onderzocht

Arts met stethoscoop

31 augustus 2018

Mensen met MS zijn in de vijf jaar voorafgaand aan de eerste MS-symptomen vaker met klachten naar de dokter geweest dan andere mensen. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek. Dit zou kunnen betekenen dat er bij mensen met multiple sclerose al eerder ziekteactiviteit is, nog voordat de bekende MS-symptomen zich openbaren.

Vage klachten

Aan het onderzoek deden 17.000 mensen met MS mee, de controlegroep bestond uit 80.000 mensen. Hieruit bleek dat mensen die de diagnose MS hadden gekregen, in de vijf jaar ervoor vaker bij een dokter of ziekenhuis waren geweest. Vaak ging het dan om klachten aan het zenuwstelsel, botten of spieren, zintuigen en om psychische problemen. Of ze hadden vage klachten. In vergelijking met de controlegroep bezochten ze vaker neurologen, psychiaters en urologen en kregen vaker medicijnen voorgeschreven.

Wat kunnen we ermee?

Het is de eerste keer dat onderzocht is of er een samenhang is tussen eerdere klachten en de bekende symptomen van MS. De uitkomst van het onderzoek kan erop duiden dat de ziekte al eerder actief is. Dit soort onderzoeken kunnen helpen met het vinden van een oorzaak van MS en het vroeger herkennen en behandelen van MS.

Er is de laatste jaren meer aandacht en onderzoek over dit onderwerp.

Bron:

MAT-NL-2301221-v1.0-112023