Minder vermoeidheid bij MS door lichamelijke inspanning

lichamelijke inspanning

15 mei 2020

Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht bij mensen met MS. Toch is het verstandig om in beweging te blijven. Want regelmatige lichamelijke inspanning kan de vermoeidheid bij mensen met MS juist verminderen, zo blijkt uit onderzoek.

Zo’n 80% van de mensen met MS heeft last van vermoeidheid. Dit kan een groot effect hebben op je leven, omdat je niet alles kunt doen wat je op een dag zou willen doen. Soms betekent het ook dat je niet meer kunt werken.

Analyse van onderzoeken naar vermoeidheid

Er zijn meerdere (voorlopige) onderzoeken naar het effect van lichamelijke inspanning (bewegen, sporten) op vermoeidheid bij MS. Iraanse onderzoekers hebben nu de uitkomsten van deze onderzoeken geanalyseerd en komen met een opvallende conclusie: lichamelijke vermoeidheid neemt juist af als je regelmatig sport of intensief beweegt.

Positief effect

De onderzoekers zien dat intensief bewegen een positief effect heeft op allerlei gebieden en daardoor bijdraagt aan minder vermoeidheid. Sterke spieren, betere doorbloeding, groter uithoudingsvermogen en een betere mentale gezondheid zijn allemaal factoren die helpen om vermoeidheid te verminderen. Zij adviseren dan ook om intensief bewegen en sporten onderdeel te maken van revalidatieprogramma’s voor mensen met MS.

Bron:
The impact of physical exercise on the fatigue symptoms in patients with multiple sclerosis: a systematic review and meta-analysis – BMC Neurology, 13 maart 2020

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2301158-v2.0-112023

Gerelateerd


No Results