‘Niet 17.000 maar 34.000 Nederlanders hebben MS’

Stoelen met nummers

23 juni 2020

In Nederland hebben waarschijnlijk bijna twee keer zoveel mensen multiple sclerose dan tot nu toe werd aangenomen. Tot die conclusie komt de MS Vereniging na een verkenning van recente cijfers. Dat bekent dat er niet 17.000 mensen met MS in Nederland zijn, maar misschien wel zo’n 34.000.

Uit de cijfers van het Nivel, Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg, zou volgens de MS Vereniging blijken dat ongeveer 1 op de 500 Nederlanders MS heeft. Eerder werd uitgegaan van 1 op de 1000. Het nieuwe getal komt overeen met dat in andere West-Europese landen; ook in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zwitserland is de schatting dat 1 op de 500 inwoners multiple sclerose heeft, zo meldt de MS Vereniging.

Zeer verrast

Voorzitter Jan van Amstel van MS Vereniging Nederland is zeer verrast door de nieuwe cijfers. “Het zijn natuurlijk niet zomaar getallen”, zegt hij op de website van de MS Vereniging. Volgens Van Amstel betekent dit twee keer zo veel aandacht en zorg van neurologen en MS-verpleegkundigen, twee keer zo veel medicatie, twee keer zo veel geld en ook twee keer zo veel inspanningen van de patiëntenvereniging.

Bronnen:

 

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2300818-v1.0-072023

Gerelateerd


Tiny Kempkens

Hoe belangrijk is revalidatie bij MS?

Verpleegkundig specialist Tiny Kempkens vertelt over het belang van revalidatie als je MS hebt.

Tiny Kempkens

Hoe kan revalidatie bij MS helpen bij aanpassingen

Een hulpmiddel of aanpassing kan je leven met MS makkelijker maken. Revalidatie helpt je erachter te komen wat je nodig hebt, vertelt Tiny Kempkens.