‘Niet 17.000 maar 34.000 Nederlanders hebben MS’

Stoelen met nummers

In Nederland hebben waarschijnlijk bijna twee keer zoveel mensen multiple sclerose dan tot nu toe werd aangenomen. Tot die conclusie komt de MS Vereniging na een verkenning van recente cijfers. Dat bekent dat er niet 17.000 mensen met MS in Nederland zijn, maar misschien wel zo’n 34.000.

Uit het recente cijfers van het Nivel, Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg, zou volgens de MS Vereniging blijken dat ongeveer 1 op de 500 Nederlanders MS heeft. Eerder werd uitgegaan van 1 op de 1000. Het nieuwe getal komt overeen met dat in andere West-Europese landen; ook in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zwitserland is de schatting dat 1 op de 500 inwoners multiple sclerose heeft, zo meldt de MS Vereniging.

Zeer verrast

Voorzitter Jan van Amstel van MS Vereniging Nederland is zeer verrast door de nieuwe cijfers. “Het zijn natuurlijk niet zomaar getallen”, zegt hij op de website van de MS Vereniging. Volgens Van Amstel betekent dit twee keer zo veel aandacht en zorg van neurologen en MS-verpleegkundigen, twee keer zo veel medicatie, twee keer zo veel geld en ook twee keer zo veel inspanningen van de patiëntenvereniging.

Bronnen:

MAT-NL-2000992-v1.0-012021

Vond je deze informatie nuttig?