3 minuten leestijd

Overleg met je MS-verpleegkundige of neuroloog over de griepprik

Griepprik

9 oktober 2020

Terwijl het coronavirus nog volop rondgaat, staat er alweer een ander virus voor de deur: het influenzavirus. Misschien twijfel je nog of je een griepprik moet gaan halen. MSdeBaas heeft advies gevraagd aan twee verpleegkundig specialisten met een enorme bak aan ervaring rondom MS.

MS-organisaties als de National Multiple Sclerosis Society in Amerika en de MS Society in het Verenigd Koninkrijk adviseren voor mensen met MS om jaarlijks een griepprik te halen. Dit jaar, nu we niet alleen te maken gaan krijgen met influenza, maar ook met het coronavirus, is de griepprik volgens sommigen extra belangrijk. Want, schrijft het Amerikaanse CDC (vergelijkbaar met ons RIVM) op zijn website: met de griepprik bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen tegen de griep. Zo help je om de druk op de gezondheidszorg te verminderen, wat belangrijk is gezien de COVID-situatie.

Vaak milder verloop

Lisette Trommelen, verpleegkundig specialist uit het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg: “Je kunt op dit moment zowel het griepvirus als het coronavirus krijgen. Tegen de griep kun je je vaccineren, tegen Covid-19 nog niet. Met de griepprik bescherm je ook anderen. Mocht je toch griep krijgen, dan heeft dit vaak een milder verloop dan zonder griepspuit.”

Tiny Kempkens, verpleegkundig specialist uit het Zuyderland Ziekenhuis geeft aan dat ze voorgaande jaren altijd vragen van mensen met MS kreeg: moet ik griepprik nemen?
“Ieder jaar krijgen we ander griepvaccin; een is een dood vaccin; geen levend vaccin.
Een dood vaccin kan bij alle medicatie die MS remt (DMT’s) gegeven worden. Als je jong en gezond bent, buiten je MS, dan hoef je niet direct een griepspuit te nemen. Werk je met ouderen, in de gezondheidszorg, of in het onderwijs, met kinderen die vaak ziek zijn, krijg je jaarlijks toch de griep: dan adviseren we een griepvaccin te nemen.”

Geen garantie

Tiny vervolgt: “Je hebt dit jaar kans op twee virussen: het griepvirus en het coronavirus. Het is verstandiger om te vaccineren tegen griep; dan ben je voor de gewone griep beschermd.
Het is geen garantie om geen griep te krijgen. We kijken ook naar de medicatie/DMT’s die mensen met MS gebruiken. Op die manier kunnen we adviseren wanneer een griepvaccinatie het beste kan plaatsvinden.”
In combinatie met sommige MS-behandelingen (DMTs) die de voortgang van de MS remmen, kan een griepprik minder goed werken dan verwacht. Lisette Trommelen uit het ETZ geeft aan dat een ‘iets minder goede werking’ altijd beter is dan ‘geen werking, dus geen griepprik’.

Richtlijnen AAN

Vorig jaar maakte de American Academy of Neurology (AAN) zijn nieuwe richtlijnen voor griepvaccins bekend. Daarin staat, dat volgens de AAN de voordelen van een griepprik voor mensen met MS vele malen groter zijn dan de risico’s. Ook de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) adviseert in haar richtlijn van 2020 griepvaccinatie voor patiënten met een verminderde afweer tegen infecties door onderliggende ziektes, zoals multiple sclerose.

Hier vind je informatie over de griepprik, ook in relatie tot COVID-19.

Wat doe jij?
Ook dit jaar krijgt je weer een oproep van de huisarts voor griepvaccinatie. Overleg dan altijd eerst met je neuroloog hoe de griepprik te combineren is met je MS-medicatie, en of griepvaccinatie voor jouw persoonlijke situatie van toepassing is.

Bronnen:

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2001036

Gerelateerd


Marjanke Hoving

Ontwikkelingen en doelen van een MS-behandeling

Het doel van een behandeling bij MS is o.a. het voorkomen van nieuwe ontstekingen in de hersenen. Waarom is dat zo belangrijk?