1 minuten leestijd

Poeptransplantatie ook voor MS?

Onderzoek naar poeptransplantatie

22 augustus 2018

Het klinkt onsmakelijk, maar het zou wel eens een positief effect kunnen hebben op mensen met multiple sclerose: de poeptransplantatie. Welk effect en hoe groot dat zal zijn, dat moet nog onderzocht worden.

Wat is poeptransplantatie?

Bij een poeptransplantatie (officieel fecestransplantatie) wordt de poep van iemand anders via een sonde in je dunne darm je lichaam ingebracht. Hierdoor wordt in één keer jouw darmflora vervangen door die van een gezond iemand. In Nederland wordt zo’n transplantatie nu alleen nog maar gedaan bij mensen die een bepaalde infectieziekte aan de darm hebben. In het Amsterdam UMC wordt nu onderzocht wat de effecten van zo'n transplantatie zijn bij dreigende suikerziekte en veelvoorkomende darmontstekingen als de ziekte van Crohn.

Andere darmflora

Er wordt gedacht dat poeptransplantatie ook bij andere aandoeningen een positief effect kan hebben. Het blijkt namelijk dat mensen met MS, autisme en depressie een andere darmflora kunnen hebben dan mensen zonder die aandoeningen.

Onderzoek naar MS en poeptransplantatie

Er is in Nederland nog geen onderzoek naar de effecten van poeptransplantatie bij MS. Mogelijk wordt er een onderzoek opgestart via de Nederlandse Donor Feces Bank, waar Josbert Keller, arts Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) bij het Haaglanden Medisch Centrum, bij betrokken is. Wanneer dit zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Bronnen:
NOS Nieuwsuur - De poeptransplantatie: straks ook voor MS-patiënten, 22 juli 2018
Haaglanden Medisch Centrum - Reactie uitzending Nieuwsuur fecestransplantatie, 22 juli 2018

MAT-NL-2000811 v1.0-092020