Positieve invloed DMT’s bij SPMS

Positieve invloed DMT’s bij SPMS

25 oktober 2018

MS-medicijnen die de voortgang van de ziekte remmen, werken mogelijk ook voor mensen die secundair-progressieve MS (SPMS) hebben en MS-aanvallen ervaren. Dit blijkt uit de analyse van een internationaal MS-register.

De uitkomst werd gepresenteerd tijdens ECTRIMS 2018, het jaarlijks terugkerende congres over onderzoek naar multiple sclerose.

Wat zijn DMT’s?

SPMS is een vorm van MS die vaak volgt op relapsing-remitting MS (RRMS). Medicijnen die de voortgang van MS remmen worden ‘disease-modifying therapies’ (DMT’s) genoemd. Uit onderzoek blijkt dat vóór de introductie van DMT’s 50 procent van de mensen met RRMS binnen 10 jaar SPMS kregen, en 90 procent binnen 25 jaar. Dankzij DMT’s kan dat proces tegenwoordig worden vertraagd.

DMT’s bij SPMS

Nu blijkt dat DMT’s niet alleen van positieve invloed zijn op het verloop van RRMS, maar ook kunnen werken voor mensen met SPMS die MS-aanvallen ervaren. De DMT’s zorgen er mogelijk voor dat zij minder snel te maken krijgen met invaliditeit. Dat concluderen de onderzoekers na het analyseren van de gegevens van 1622 mensen met SPMS.

De onderzoekers zagen geen effect van DMT’s bij mensen met SPMS die géén MS-aanvallen hebben.

Heb je vragen over medicatie, neem contact op met je MS-behandelaar. 

Bron: DMTs Slow Down Disability Progression in SPMS Patients with Ongoing Relapses, Analysis Shows – Multiple Sclerosis News Today, 10 oktober 2018-laatst bekeken maart 2023

© Foto: poba / Getty Images

MAT-NL-2300203 v1.0-032023

Gerelateerd


Tiny Kempkens

Hoe belangrijk is revalidatie bij MS?

Verpleegkundig specialist Tiny Kempkens vertelt over het belang van revalidatie als je MS hebt.

Tiny Kempkens

Hoe kan revalidatie bij MS helpen bij aanpassingen

Een hulpmiddel of aanpassing kan je leven met MS makkelijker maken. Revalidatie helpt je erachter te komen wat je nodig hebt, vertelt Tiny Kempkens.