Optimaal gebruikmaken van je MS-neuroloog

Optimaal gebruikmaken van je MS-neuroloog

Heb je vragen, of maak je je zorgen over jouw behandeling? Dan is je MS-neuroloog je eerste aanspreekpunt. Hij of zij is er om ondersteuning te bieden en kan jou helpen om optimaal te profiteren van jouw MS-behandeling.

Waarom is een goede relatie met je MS-neuroloog belangrijk?

Een goede relatie tussen arts en patiënt vormt de basis van goede gezondheidszorg. Uit onderzoek blijkt dat patiënten zich meer tevreden voelen over de zorg die zij krijgen als ze daarin een actieve rol spelen en samenwerken met hun arts. Ook hebben zij minder zorgen over hun aandoening en hebben zij het gevoel dat ze hun behandeling onder controle hebben. (1)

De voordelen van een goede relatie met je MS-neuroloog (1)

 • Je vertrouwt hem of haar, dus je bent eerlijker en opener over hoe je je voelt.
 • Je durft sneller vragen te stellen.
 • Je bent meer ontspannen, waardoor je makkelijker informatie opneemt en beter begrijpt wat deze informatie betekent.

  Er zijn een paar dingen die je kunt doen om een goede relatie met je arts op te bouwen. Het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over multiple sclerose en behandeling. Zo is het makkelijker om vragen te stellen en begrijp je de antwoorden ook beter. Als je iets niet zeker weet, vraag dan gerust om meer informatie. (1)

  Het is belangrijk dat je altijd open en eerlijk bent. Jouw neuroloog kan jou alleen helpen als hij of zij inzicht heeft in jouw gehele situatie. Als je bijwerkingen hebt, bespreek deze dan ook altijd met je arts. Zo weet hij of zij beter hoe jij je voelt.
  Houd samen met je arts je behandeling in de gaten. Dit kan hem of haar helpen bij het herkennen van problemen die zich kunnen voordoen. Zo kunnen deze zo snel mogelijk behandeld worden.
  Je kunt misschien wel een goede relatie met je neuroloog hebben, maar als je je medicijnen niet op de juiste manier inneemt zal dat jou niet helpen. Zorg er dus voor dat je medicijnen inneemt zoals voorgeschreven door je arts. (1)

  Het kan soms moeilijk zijn om vragen te stellen, of om te vragen of bepaalde informatie nog een keer kan worden herhaald. Onthoud in dat geval altijd dat je MS-neuroloog aan jouw kant staat. Je arts heeft het beste met jou en jouw gezondheid voor. Heb je dus vragen, dan zal hij of zij het geen probleem vinden als je deze stelt. Probeer enkele ontspanningsoefeningen te doen vóór je afspraak, zodat je geest helder is. Of neem iemand mee voor ondersteuning.
  Als je onderwerpen zoals anticonceptie en seks wilt bespreken met je arts, bedenk dan dat hij of zij vaker over deze onderwerpen praat en dit dus niet lastig of moeilijk vindt.(1)

  Als je het moeilijk vindt om alles met je arts te bespreken, kunnen de volgende tips je misschien helpen:

  • Maak vóór de afspraak aantekeningen voor jezelf. Noteer alvast de vragen die je hebt. Je kunt daarbij ook al een beginvraag uitschrijven om jezelf op gang te helpen, zoals: “Ik wilde u vragen waarom…” of “Vindt u het erg om nog een keer uit te leggen waarom…”
  • Houd je tijdens je behandeling een dagboek bij? Neem je notities dan mee naar de afspraak met je arts, zodat jullie deze kunnen bespreken. Dit kan het voor jou makkelijker maken om uit te leggen wat er aan de hand is.
  • Je hoeft niet bang te zijn om vragen te stellen over een beslissing van je arts. Stel je vraag rustig en duidelijk. Probeer iets in de trant van: “Ik weet wat u gezegd heeft over X, maar ik vroeg me af of…” (1)

Onderstaand stappenplan is gemaakt door gezondheidspsychologen en kan je helpen om goed voorbereid naar de afspraak met je neuroloog te gaan. Zo kun je optimaal gebruikmaken van zijn of haar expertise. (1)

  Als je een afspraak hebt met je arts is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Je kunt je voorbereiden door vooraf informatie op te zoeken over de aandoening die je hebt en de mogelijke behandeling(en). Zo weet je beter wat je kunt verwachten en kun je alvast nadenken over vragen die je hebt.
  (1)

  Je arts is er om jou te helpen. Tijdens het gesprek kan je arts al jouw vragen beantwoorden en kunnen jullie samen beslissen welke behandeling het beste bij jou past.(1)

  Probeer zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn en te blijven. Dit kun je doen door vragen te stellen tijdens de afspraak met je arts en/of verpleegkundige.

  Heb je er al eens over gedacht om een familielid of vriend(in) mee te nemen naar afspraken? Deze persoon kan steun bieden en eventueel aantekeningen maken die je later kunt nalezen. Ook kan deze persoon helpen met het stellen van vragen.(1)

  Vergeet niet dat je arts er is om jou te helpen. Samen zijn jullie een team en gaan jullie op zoek naar de behandeling die het beste bij jou past.(1)

  1. Be Prepared! How to Make the Most of Your Neurologist Visit - Brain & Life, December 2012/January 2013 - Laatst bekeken november 2023

MAT-NL-2200919-v2-122023