Ben jij eerlijk?

Ben jij eerlijk

  MS en ik • Blog

Hoe eerlijk ben jij naar je omgeving als het niet zo goed met je gaat? Deel je dat op social media, of absoluut niet? Blogger Eveline Maan merkt dat ze het moeilijk vindt om te schrijven over de momenten dat ze zich niet sterk voelt over haar beperking. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Beeldvorming
Eveline zoekt naar het antwoord in haar blog 
Sterk Verhaal op Brave Dutchies, een online community voor jonge mensen met een chronische ziekte. Beeldvorming is volgens haar het sleutelwoord. Het beeld dat gegeven wordt in veel media van jonge mensen met een chronische ziekte sluit eigenlijk niet aan bij de werkelijkheid. Vooral het beeld van de ‘sterke’ zieke wordt het meest getoond. Maar wat als je je af en toe niet sterk voelt?

Meer dan alleen sterk zijn
Het zijn ‘eendimensionale beelden van ziekte waarbij in feite niet de ziekte uit de mens wordt gehaald, maar de mens uit de ziekte’, schrijft Eveline. ‘En met die beelden in je achterhoofd sta je voor de keuze “wat voor beperkt persoon” je wilt zijn. (…) Chronisch ziek of beperkt zijn gaat om meer dan alleen sterk zijn, en bovendien zijn wij ook meer dan onze ziekte of beperking.’

Meer variatie
Eveline vindt dat er meer variatie moet komen en roept jonge mensen met een chronische ziekte op om ook van zich te laten horen als het minder goed met ze gaat. ‘Je hoeft niet altijd sterk te zijn, wees gewoon jezelf en laat je horen!’, schrijft ze. ‘Voel je je down door je ziekte? Logisch! Ik ook! En het is oké! Voel je je sterker dan ooit? Mooi! Laat je horen! Immers zijn we – net als ieder ander – ook maar gewoon mensen en dat mogen we best laten zien!

Eveline’s hele verhaal lees je op Brave Dutchies.

Deel jouw verhaal
Ook op MSdeBaas willen we een realistisch beeld laten zien van leven met MS. Wil jij jouw verhaal delen? 
Stuur ons dan een bericht

MAT-NL-2301317-v1.0-122023

Gerelateerd


Ik ben de expert van mijn MS

Je collega's vertellen over MS

Je collega’s vertellen over MS

Floris Tenholter van Platform MS

Platform MS: elkaar helpen met verhalen