Beter omgaan met de goede bedoelingen van anderen. Hoe doe je dat?
Tips & tricks • Artikel
Als je de diagnose MS krijgt, verandert er veel. Niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen in je omgeving. En dan vooral voor je gezinsleden en vrienden. Die reageren bijvoorbeeld overbezorgd. Of ze vragen je vaker dan je lief is hoe je je voelt en hoe het met je gaat. Spraakwetenschapper Cäcilie Skorupinski1 geeft je enkele tips die je helpen om te gaan met de ‘bemoeizorg’ van je naasten.
Door al die goede bedoelingen van je familie en vrienden word jij er toch vooral weer aan herinnerd dat je MS hebt. Als anderen dan zeggen dat ze alleen maar het beste met je voor hebben, voel jij je weer schuldig. En de volgende keer dat je partner zegt: "Laat maar schat, ik zal het wel voor je doen", dan kun je het toch niet laten om hem even duidelijk te maken dat zijn ’schat’ dit nog prima zelf kan.
Irritatie
Dat we vaak geïrriteerd reageren als we door anderen in de watten worden gelegd, heeft alles te maken met onze onafhankelijkheid. Als je een chronische ziekte hebt, wordt die soms al aangetast. Dat is lastig want als volwassene wil je juist zoveel mogelijk en zo lang mogelijk zelfvoorzienend zijn. En met je partner wil je op voet van gelijkheid staan. Door al dat beschermende gedrag voel je je opeens heel klein. En dat uit zich soms in kinderachtig, opstandig gedrag.
Begrip
Goed omgaan met de goede bedoelingen van anderen begint vaak met begrip tonen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind het erg aardig van je dat je me zo steunt. Maar ik wil dit blijven oefenen zodat ik het zo lang mogelijk zelf kan.” Of zeg: “Fijn dat je me wilt helpen, maar dit kan ik zelf. Misschien kunnen we afspreken dat ik je om hulp vraag als ik die nodig heb.”
Kinderen
Zeker voor kinderen is het vaak moeilijk te begrijpen dat mama of papa niet meer alles goed kan. MS is nou eenmaal geen gebroken been. Een gebroken been is veel herkenbaarder en de beperkingen zijn duidelijk te zien. Leg je kinderen in eenvoudige maar duidelijke taal uit wat er met je aan de hand is. Vertel ze waar en wanneer je tegen grenzen aanloopt en wanneer je hun hulp en begrip kunt gebruiken.
Schaamte
Tussen jou en je familie of vrienden bestaan er helaas ook onderwerpen waar schaamte omheen hangt. Onderwerpen die je zelfs als taboe kunt ervaren. Toch moeten ook die soms besproken worden. Probeer in zo’n geval al je moed bij elkaar te rapen en de kwestie zo snel en rustig mogelijk ter sprake te brengen.
De W-E-W-FORMULE2 (feedback methode) is een handig handvat waarmee je beter kunt leren communiceren met je naasten over je MS.
Waarneming ➜ Benoem wat je ziet
"Ik begrijp hoe je me wilt steunen en dat vind ik geweldig."
Effect ➜ Vertel welke uitwerking dit op jou heeft
"Als ik dit niet zelf doe, ben ik bang dat ik het verleer en dat ik nog afhankelijker word."
Wens ➜ Geef aan wat je wil
“Vind je het goed als ik je gericht om hulp vraag?”
- https://www.quadriga-hochschule.com/personen/caecilie-skorupinski-112863/ Laatst bekeken april 2023
- https://www.wegwijsintalent.nl/4g-feedback-methode/ Laatst bekeken april 2023
MAT-NL-2100878-v2.0-042023