Hoe jij je carrièredoelen kunt halen

Like a Boss

  MS en werk • Artikel

Net zoals ervaringen met multiple sclerose per persoon kunnen verschillen, geldt dat ook voor werk en carrière. Mensen met MS kunnen in allerlei sectoren werken, parttime of fulltime, en de een heeft meer ondersteuning of aanpassingen op de werkplek nodig dan de ander. Carrièredoelen zijn ook heel divers. Wat jij belangrijk vindt in je carrière vindt iemand anders misschien helemaal niet belangrijk.

Wat voor werk je ook doet, je moet altijd trots zijn op wat je hebt bereikt. We hopen dat dit artikel je helpt de juiste stappen te zetten om je carrièredoelen te halen, hoe groot of klein die ook zijn.

Heeft MS invloed op jouw werk?

Sommige mensen met MS kunnen na hun diagnose gewoon het werk blijven doen dat ze deden. Maar voor anderen betekent de diagnose dat ze hun werk moeten aanpassen aan de uitdagingen die MS met zich meebrengt. De een heeft genoeg aan een paar kleine aanpassingen op de werkplek, een ander gaat van fulltime naar parttime, stapt over op een andere baan of stopt helemaal met werken.

Het is belangrijk om te onthouden dat MS een aandoening is die met de tijd verandert. Misschien zijn aanpassingen niet meteen nodig, maar komt dat pas na verloop van tijd, wanneer je meer last krijgt van symptomen. Laat dit je niet ontmoedigen. Soms moet je je gezondheid boven je carrière zetten.

We leven in een wereld waar vaak veel nadruk wordt gelegd op het belang van werk en het soort werk dat je doet. Dan kan het moeilijk zijn om te accepteren dat je je werk niet meer kunt doen zoals je dat eerder gewend was. Of dat je de doelen die je voor jezelf had gesteld, niet kunt halen. Het is heel begrijpelijk dat dit frustrerend is en het kost tijd om aan dit idee te wennen. Maar het is niet per se verkeerd om gedwongen te worden een andere baan te zoeken of op een andere manier te werken. 

Het geeft je namelijk een kans om een goed na te denken over hoe jouw werkend leven er het best uit zou kunnen zien. Je weet nooit, misschien ontdek je nieuwe mogelijkheden waar je voorheen niet eens over nagedacht zou hebben.  

Heb een carrièreswitch gemaakt en een opleiding gevolgd zodat ik vanuit huis kon werken. Dat was 15 jaar geleden. Beste besluit ooit.

– Communitylid, heeft MS 

Werk is voor iedereen anders en moet niet met elkaar vergeleken worden

Werk bestaat in allerlei vormen. En het heeft allemaal evenveel waarde. Sommige mensen met MS hebben een kantoorbaan, anderen hebben meer fysiek werk. Sommigen werken fulltime, anderen parttime. Sommigen zijn in loondienst en anderen werken als zelfstandige.

Hoe je over werk denkt, verschilt ook heel erg per persoon. Of er nu sprake is van MS of niet. Sommige mensen zijn heel fanatiek met hun carrière bezig en gefocust om hogerop te komen. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Er zijn ook veel mensen die het helemaal niet zo belangrijk vinden om grote stappen in hun carrière te maken. Die tevreden zijn met het werk dat ze doen. En dat is ook oké.

Helaas kan niet iedereen met MS blijven werken. Dat is niet iets om je voor te schamen. Dat je niet werkt wil namelijk niet betekenen dat je niet een mooi en vol leven kunt hebben, met eigen doelen waar je naartoe werkt. Je hebt misschien geen dienstverband. Maar in plaats daarvan doe je vrijwilligerswerk, volg je een studie of cursus om iets nieuws te leren, zorg je voor je kinderen of houd je je bezig met het huishouden. Of misschien ben je bezig met van je hobby je werk te maken. Hoe dan ook: dit kun je allemaal zien als werk waar je trots op mag zijn.

Carrièredoelen stellen

Wanneer mensen het hebben over carrièredoelen, wordt vaak gedacht aan het opklimmen binnen een bedrijf of onderneming. Maar carrièredoelen kunnen heel verschillend zijn. En je ontwikkelen in je werk kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen.

Wat zijn jouw carrièredoelen? En wat zou het voor je betekenen als je ze zou bereiken? Je doelen zijn er misschien op gericht om stappen vooruit te maken, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Misschien push je jezelf tot het uiterste, focus je je volledig op je baan om zo die promotie te halen. Of misschien betekenen carrièredoelen voor jou dat je je focust op kleine verbeteringen in je huidige baan en een goede balans vindt tussen werk en privé.

Onze zusterwebsite MS One to One stelde onlangs in een poll op Twitter deze vraag: wat je doel ook is, welke manier van denken is het meest belangrijk bij het behalen van succes in je werk?

Dit zijn de uitkomsten:

Pie chart

Zoals je ziet kijkt iedereen op een andere manier naar hun carrière en doelen. Er is geen ‘juiste’ manier om dit te doen. Het allerbelangrijkst is dat je een manier vindt die bij je past.

Het is niet makkelijk om MS en werk met elkaar te combineren. Dus wat je doelen ook zijn, waar je ook bent op je pad om ze te bereiken: wees trots op wat je doet en wat je tot nu toe hebt bereikt. Er is geen goede of foute manier om met je carrière bezig te zijn. Vergelijk je dan ook niet met anderen en hoe zij het doen, of ze nu MS hebben of niet.

Kijk naar de toekomst en vraag je af wat jij zou willen bereiken. Begin met het stellen van doelen. Doe inspiratie op en krijg tips over hoe jij doelen kunt stellen met MS.

    • Karin S. Coyne et al. Understanding Drivers of Employment Changes in a Multiple Sclerosis Population .Int J MS Care. 2015 Sep-Oct; 17(5): 245–252 - Laatst bekeken november 2023
    • https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/everyday-living/working-and-ms/work-ms-and-you - Laatst bekeken november 2023
    • https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Work-and-Home/Employment - Laatst bekeken november 2023
       

Deel je mening en ga met ons in gesprek

MAT-NL-2200057 v2.0-122023

Gerelateerd


Thuiswerken

Thuiswerken met MS is ‘het nieuwe normaal’

MS en (fysiek) werk: advies van fysiotherapeut Joanna Venderbos

Symposium MS en werk: ‘Blijf je dromen volgen’