Omgaan met seksuele en intieme problemen als je MS hebt

2 minuten leestijd

vrouw met ontblote rug

  Tips & tricks • Artikel

Als je MS hebt, kun je te maken krijgen met een aantal ‘intieme’ symptomen. Zoals problemen op seksueel gebied. Psycholoog en psychoanalist Gayle Lewis beantwoordde op verzoek van Multiple Sclerosis News Today vragen over dit onderwerp. 
 
Seksuele intimiteit is een vorm van communicatie tussen partners, stelt Gayle Lewis. “Daarom is het belangrijk om eerlijk te zijn over gevoelens en seksuele problemen. En dat moet je voortdurend zijn, vooral wanneer er zaken spelen die zorgen voor onrust, conflict en uitdagingen.”

Erectieproblemen

Een veelvoorkomend MS-symptoom bij mannen zijn erectieproblemen – het niet kunnen krijgen of houden van een erectie. Als de man zich hiervoor schaamt en dit gevoel niet door de partner wordt onderkend, of niet met de huisarts wordt besproken, heeft dit invloed op de seksuele activiteit, zegt Lewis. “Erectieproblemen kunnen makkelijk behandeld worden. Een neuroloog of uroloog kan bijvoorbeeld medicatie voorschrijven.” 
 
Bij vrouwen kan MS ervoor zorgen dat zij stimulatie van de vagina of clitoris minder goed voelen. Hierdoor wordt het moeilijker om een orgasme te krijgen. “Ook deze klachten zijn te verhelpen”, zegt Lewis. “Er zijn glijmiddelen, vibrators en andere hulpmiddelen die onderdeel uit kunnen maken van seks met je partner.”

Body mapping

Lewis heeft het ook over ‘body mapping’. Dit is een techniek waarbij iemand zelf, met gesloten ogen, zijn of haar lichaam gaat ontdekken en onderzoekt wat prettig voelt of juist niet. “Dit is een oefening om bekender te worden met je eigen lichaam. Hierover met je partner praten, kan een wereld van verschil maken in jullie seksuele intimiteit.”

Fatigue

Fatigue, vermoeidheid die wordt veroorzaakt door MS, is vaak een symptoom waarvoor weinig begrip is. Het kan wel veel invloed hebben op de zin in seks. “Het is niet te zien, is soms heel onlogisch en kan ineens opkomen. Dat maakt het ongrijpbaar voor zowel degene die het heeft als zijn of haar omgeving”, zegt Lewis. Ook hier adviseert ze om over dit symptoom te blijven praten met je partner. En manieren te vinden om de vermoeidheid te managen, zodat er energie overblijft voor seks.

Ongemakkelijk gespreksonderwerp

Lewis erkent dat het niet voor iedereen even makkelijk is om te praten over seksuele problemen. “Het kan een ongemakkelijk gespreksonderwerp zijn, wat vaak door tijdgebrek niet ter sprake wordt gebracht door de neuroloog zelf. Het is dus de verantwoordelijkheid van degene met MS om erover te beginnen.” Vind je dat lastig? Lewis adviseert om in dat geval het onderwerp ter sprake te brengen bij de MS-verpleegkundige. 
 
Wil je meer weten over MS en de beleving van seks? 
Lees ons interview met MS-verpleegkundige Angelique. 
 
Het complete interview met Gayle Lewis (in het Engels) lees je 
op Multiple Sclerosis News Today

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2200292 v1.0 - 032022

Gerelateerd


MS en seks: maak het bespreekbaar

Intieme symptomen

Omgaan met stress als je MS hebt