Op reis met MS

Op reis met MS


  Tips & tricks • Artikel

Iedereen weet dat reizen je kijk op de wereld kan veranderen, vooral als je jong bent! Ook als je multiple sclerose hebt kun je op reis en de wereld verkennen. Met onze tips helpen we je alvast op weg.

Charlotte: "Ik ben me bewust van mijn beperkingen en probeer mezelf niet in situaties te brengen waarin ik mijn eigen tempo niet kan aanhouden, zoals georganiseerde reizen of reizen met hyperactieve vrienden."

Bij tieners en jonge volwassenen ontwikkelt MS zich meestal met aanvallen. Tijdens deze aanvallen is het beter om verre reizen te vermijden. Maar in tijden dat de ziekte rustiger is, kun je zonder problemen op reis gaan. Auto, trein, vliegtuig, boot – alle transportmiddelen zijn mogelijk.

Voldoende water

Net als voor andere reizigers geldt ook voor jou dat je je aan algemene adviezen moet houden. Zoals niet te lang zitten en voldoende water drinken.

Vaker pauzes op reis

Afhankelijk van je klachten kunnen er natuurlijk nog andere aanpassingen nodig zijn.
Als je bijvoorbeeld erg vermoeid bent, moet je vaker pauzes nemen overdag. Zodra je op je bestemming bent aangekomen, kijk je hoe je je voelt en kies je op basis daarvan je activiteiten.

Hitte

De hitte is soms moeilijk te verdragen. Zelfs als het geen invloed heeft op het verloop van je ziekte en geen aanvallen veroorzaakt, verergert het de klachten.

Een verblijf in een heet land is dan ook niet altijd even comfortabel. Dat hoeft je er echter niet van te weerhouden een warm land te bezoeken, als je dat wilt.


Zorg er dan wel voor dat je wat voorzorgsmaatregelen treft, zoals:
 

•    Kies hotels met airconditioning.
•    Stel jezelf niet te lang bloot aan de zon.
•    Koel je regelmatig af met koud water.
•    Zuig op ijsblokjes.
•    Neem een koude douche aan het einde van de dag.

Rolstoel

Motorische stoornissen hoeven ook geen obstakel te zijn om op vakantie te gaan. Sommige mensen met MS reizen terwijl ze in een rolstoel zitten. Dit vereist wel wat organisatie voordat je vertrekt.

Het is belangrijk dat je van tevoren de luchtvaart- of spoorwegmaatschappij informeert over je komst. Dan weet je zeker dat je kunt reizen onder goede omstandigheden. Breng ook van tevoren in kaart welke plaatsen en overnachtingsplekken goed toegankelijk zijn.
Zo ben je goed voorbereid en hoef je alleen nog maar van de reis te genieten.

Geneesmiddelen

Als je naar het buitenland gaat en geneesmiddelen gebruikt, zal je neuroloog een recept in het Engels schrijven en een verklaring meegeven waarin wordt uitgelegd dat je met medicatie moet reizen. Als je medicijnen koel bewaard moeten worden, kun je een isotherme verpakking gebruiken of, tijdens lange vluchten, de medicijnen aan de stewardess geven zodat zij ze in de koelkast kan zetten.

Vaccinaties

Wat vaccinaties betreft, wordt alleen het vaccin tegen gele koorts momenteel afgeraden (maar het is niet verboden, overleg dit met jouw neuroloog). Je kunt ook antimalariamiddelen nemen, de medicijnen die malaria voorkomen. Ze zijn met name nodig als je naar bepaalde landen in Afrika of Azië gaat.

Of het nu in Nederland of in het buitenland is, reizen is altijd verrijkend. Aarzel dus niet, ga ervoor!


Nog een paar praktische tips:
 

  • Als je per vliegtuig reist met KLM/Air France, vraag dan om de Saphir-kaart. Deze kaart zorgt ervoor dat je wordt erkend als persoon met een handicap. Je arts, MS-organisatie, reisbureau of ‘travel clinic’ kunnen je hier ook advies in geven.
  • Leer hoe je zegt 'Ik heb MS' in de taal van het land waar je heen gaat.
  • Vergeet niet om zo nodig een koeltas mee te nemen.
  • Vergeet je reisverzekering niet aan te passen en neem je papieren mee op reis.
  • Neem je zorgverzekeringspapieren mee op reis.
  • Vraag je arts om een recept waarop je medicijnen bij hun Algemene Internationale Benaming (INN) worden aangeduid en neem die mee. Zorg altijd voor meer medicijnen dan je nodig hebt.

MAT-NL-2301309 V1.0 112023

Gerelateerd


Bewegingsprogramma’s voor mensen met MS

Kiplekker in de zomer