Bewegingsprogramma’s voor mensen met MS

Bewegen voor mensen met MS

 Leefstijl • Artikel

Bewegen is goed voor iedereen. Als je multiple sclerose hebt, is het extra belangrijk dat je zoveel mogelijk in beweging blijft. We hebben 9 bewegingsprogramma’s op een rij gezet waar jij baat bij kunt hebben.

Bewegen of sporten kan een positief effect hebben op hoe je je voelt. Uit onderzoek blijkt dat bewegen bij mensen met MS de symptomen kan verminderen, mobiliteit kan vergroten en het risico op complicaties kan verkleinen.

Voor je begint met sporten of bewegen

Het is belangrijk om altijd met je huisarts of MS-team te overleggen voordat je begint met sporten of bewegen. Het kan nodig zijn om eerst onder begeleiding, bijvoorbeeld van een fysiotherapeut, aan de slag te gaan. Zo leer je hoe je het best kunt bewegen en waar je grenzen liggen.

9 bewegingsprogramma’s

  Uit onderzoek is gebleken dat mensen met MS die aan yoga doen, minder last van vermoeidheid hebben dan mensen met MS die niet aan yoga doen. Ademhalingsoefeningen die je tijdens yoga leert, kunnen je ademhaling en bloedsomloop verbeteren.

  Veel mensen met MS hebben last van warmte als ze intensief bewegen. Door oefeningen in het water te doen, blijf je lekker koel. Bovendien helpt water je om gemakkelijker te bewegen. Denk aan rek- en strekoefeningen, gewichtheffen en cardio-oefeningen.

  Wanneer je lichaam sterker wordt, herstel je sneller van letsel. Onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut kun je ondervinden op welke manier gewichtheffen jou helpt om je lichaam sterker te maken.

  Rek- en strekoefeningen hebben dezelfde voordelen als yoga: je lichaam krijgt lucht, het kalmeert je geest en je spieren worden gestimuleerd. Het kan je ook helpen om je bewegingsmogelijkheden te vergroten, spierspanning te verlagen en spiermassa op te bouwen.

  Door MS kun je last hebben van evenwichtsproblemen. Met een balanceerbal train je je spieren om het verlies aan evenwicht en coördinatie te compenseren.

  Tai Chi is een goed voorbeeld van een vechtkunst die bestaat uit langzame bewegingen. Dit kan je helpen om je lenigheid en balans te vergroten en te werken aan je kernspieren.

  Het verhogen van je hartslag en ademhalingsritme kunnen veel gezondheidsvoordelen opleveren. Met aerobics geef je je weerstand een boost, bouw je aan uithoudingsvermogen en kun je symptomen van MS verminderen. Dit geldt ook voor wandelen, zwemmen en fietsen.

  Is gewoon fietsen een te grote uitdaging? Op een hometrainer kun je heel goed werken aan je conditie, maar hoef je je geen zorgen te maken over balans en coördinatie.

  Veel sporten kunnen uitgevoerd worden door mensen met MS, al dan niet in aangepaste vorm. Denk aan basketbal, handbal, golf, tennis of paardrijden.

Goed om te weten

Is het te inspannend om 20 of 30 minuten achter elkaar te bewegen? Deel het dan op in kortere periodes. Vijf minuten bewegen draagt ook al bij aan je gezondheid.

  Bron: Healthline, 9 Exercises for Advancing MS: Workout Ideas and Safety

MAT-NL-2001752-v2.0-052023

Gerelateerd


Leefstijl speelt belangrijke rol bij MS

Wat is de invloed van voeding op MS?

Positief effect sporten bij MS