Beschadigde projectieneuronen mogelijke oorzaak hersenatrofie bij MS

Model van de hersenen

19 februari 2020

Bij iedereen die ouder wordt krimpen de hersenen. We noemen dat hersenatrofie. Maar bij mensen met multiple sclerose gaat dit een stuk sneller dan normaal. Onderzoekers hebben nu de mogelijke oorzaak hiervan gevonden: de beschadiging van zogeheten projectieneuronen.

Projectieneuronen zijn een specifiek soort zenuwcellen die verbindingen maken tussen verschillende delen in onze hersenen. Beschadiging van deze cellen zou de cognitie (zoals concentratie en geheugen) kunnen verslechteren, concludeerden de onderzoekers.

Projectieneuronen extra gevoelig

Een internationaal team van onderzoekers van de universiteiten van Cambridge, Heidelberg en Californië ontdekten dat projectieneuronen extra gevoelig waren voor schade in de hersenen van mensen met MS. Deze cellen werden ‘opgegeten’ door immuuncellen (auto-immuniteit).

Nieuwe activiteit

Het team kwam hier achter door de hersenen van overleden mensen met MS te onderzoeken en deze te vergelijken met mensen zonder MS. Ze gebruikten een nieuwe techniek waarmee tot in detail de veranderingen in genactiviteit in cellen kan worden bekeken.

Medicatie voor hersenatrofie

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van medicatie om hersenatrofie bij mensen met MS te remmen.

Bron:
Damage to ‘Projection Neurons’ in MS Possible Cause of Brain Atrophy, Study Says – Multiple Sclerosis News Today, 22 juli 2019 - Laatst bekeken 27 juli 2023

Neuronal vulnerability and multilineage diversity in multiple sclerosis – Nature, 17 juli 2019 - Laatst bekeken 27 juli 2023

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

MAT-NL-2300817-v1.0-072023

Gerelateerd


Hersenatrofie

‘Mensen met MS weten te weinig over hersenatrofie’

Mensen met MS weten te weinig over de impact van hersenatrofie op het verloop van hun ziekte. Vaak wordt dit onderwerp nooit besproken met...