1 minuten leestijd

‘Mensen met MS weten te weinig over hersenatrofie’

Hersenatrofie

28 november 2018

Mensen met MS weten te weinig over de impact van hersenatrofie op het verloop van hun ziekte. Vaak wordt dit onderwerp nooit besproken met zorgverleners, blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Hersenatrofie is het krimpen van de hersenen door het verlies van hersenweefsel. Iedereen krijgt daar uiteindelijk door ouderdom mee te maken, maar bij mensen met MS gaat het krimpen veel sneller.

Hersenatrofie en invaliditeit

Er is een sterk verband tussen hersenatrofie en het ontwikkelen van invaliditeit en problemen met geheugen en concentratie. Toch blijkt uit onderzoek van de Multiple Sclerosis Association of America dat veel mensen met MS niet te weten wat hersenatrofie precies inhoudt.

Bijna 90 procent van de 1337 deelnemers aan het onderzoek gaven aan in ieder geval iedere 3 jaar een MRI te krijgen. Slechts 20 procent van hen praat met hun arts naar aanleiding van de scan over hersenatrofie.

MAT-NL-2000217 V2.0 052022

Gerelateerd


De gevolgen van hersenatrofie

De gevolgen van hersenatrofie

Hersenatrofie is het verlies van hersenweefsel en dit kan bij mensen met MS sneller gaan. Maar wat is de impact van hersenatrofie op het dagelijks...

De rol van hersenatrofie

De rol van hersenatrofie

Als we het over multiple sclerose (MS) hebben, wordt er vaak gesproken over laesies (letsel) en MS-aanvallen. Maar misschien heb je ook wel gehoord...

Hersenatrofie bij MS, wat is dat?

Hersenatrofie of hersenkrimp overkomt iedereen. Maar de schade die door MS wordt veroorzaakt, kan dit proces versnellen.