Nieuws per maand


Epstein-Barr-virus mogelijk belangrijkste oorzaak van MS

Reageerbuisjes met bloed

7 februari 2022

Er werd al langer gedacht dat er een verband is tussen het veel voorkomende Epstein-Barr virus (EBV) en multiple sclerose. Onderzoek lijkt dit nu te bevestigen. Wel is nog steeds niet bekend wat het exacte mechanisme is van EBV en MS. Daar is nog meer onderzoek voor nodig.

Het Epstein-Barr virus (EBV) is een herpesvirus dat onder andere de ziekte van Pfeiffer kan veroorzaken. Ongeveer 95% van de mensen raakt ermee geïnfecteerd. Na infectie blijft het in het lichaam sluimeren. Dat maakte het lastig om te onderzoeken wat de rol is van EBV bij het ontwikkelen van multiple sclerose. De uitkomsten van dit onderzoek zijn een aanvulling op data die al bekend was over EBV en MS. 

Causaal verband

Uit dit Amerikaanse onderzoek blijkt dat infectie met dit virus de kans op het ontwikkelen van multiple sclerose 32 keer groter maakt. Het is het eerste onderzoek dat een causaal verband aantoont tussen EBV en MS. Het lijkt er dus op dat EBV een rol speelt bij de ontwikkeling van MS. Maar dit wil niet zeggen dat iedereen die EBV heeft MS krijgt. Waarom de een wel MS ontwikkelt en de ander niet, is nog steeds onduidelijk.

Amerikaanse militairen

Onderzoekers van de universiteit van Harvard onderzochten data van meer dan 10 miljoen Amerikaanse militairen. Aan het begin van hun diensttijd en iedere twee jaar daarna kregen de militairen een bloedonderzoek. Daarbij werd gekeken naar de aanwezigheid van onder andere EBV en HIV (het virus dat aids veroorzaakt).  

955 van deze militairen kregen multiple sclerose. 801 van hen hadden minstens drie bloedonderzoeken gehad voordat ze MS ontwikkelden. Daar tegenover stond een controlegroep (vergelijkbaar van samenstelling in leeftijd, sekse, ras, functie binnen het leger) van 1566 militairen die geen MS hadden ontwikkeld.

32 keer groter

Door vergelijking van de gegevens van deze twee groepen werd duidelijk dat de kans op MS 32 keer groter wordt na besmetting met EBV. En dat andere virussen, o.a. Humaan adenovirus 1 en Humaan herpesvirus 1 hier geen invloed op hadden.

Op dit moment is er geen manier om infectie met EBV te voorkomen, of om het te behandelen. Het is dan ook nog niet te zeggen wat dit onderzoek gaat betekenen voor mensen die multiple sclerose hebben. Wel kunnen onderzoekers zich nu gaan richten op het Epstein-Barr-virus, om zo te proberen een remedie voor MS te vinden. 

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

MAT-NL-2200100 v2.0-112023

Gerelateerd


De oorzaak van MS

De oorzaak van MS

Hoe MS veroorzaakt wordt, is niet helemaal duidelijk. Wat weten we over de oorzaak van MS, en wat niet?

Oorzaken van MS

Oorzaken van MS

In deze zorgvideo legt Chantal van Vliet, MS-verpleegkundige, de oorzaken van MS uit.