‘Kinderwens belangrijk onderwerp voor spreekkamer’

Kinderwens en MS

11 november 2019

Neurologen moeten vaker praten over gezinsplanning met mensen met MS, zei neuroloog Marie D’Hooghe tijdens ECTRIMS 2019, het jaarlijks terugkerende congres over multiple sclerose. Zwangerschap was het ‘hot topic’ van de eerste dag.

Drie neurologen belichtten verschillende kanten de belangrijke thema’s gezinsplanning en zwangerschap bij mensen met MS. 

Emilio Portaccio van het San Giovanni di Dio ziekenhuis in Italië pleit ervoor om mensen met MS en hun partner veel meer te betrekken bij de besluitvorming rondom medicatie. Mensen met MS willen zelf meedenken over het wel of niet doorgaan met behandeling met DMT’s (Disease Modifying Therapies, geneesmiddelen die het ziekteproces van MS kunnen afremmen), wanneer er sprake is van een kinderwens, zwangerschap of borstvoeding. 

Stopzetten behandeling

Mogelijke risico’s moeten besproken worden. Ook moeten neurologen duidelijk maken dat er soms gewoonweg geen wetenschappelijke informatie beschikbaar is. Portaccio benadrukt dat het uitstellen of stopzetten van behandeling wegens zwangerschap vrouwen met MS blootstelt aan mogelijk risico op schubs en invaliditeit. Die risico’s worden kleiner als snel na de bevalling weer begonnen wordt met behandeling. 

Borstvoeding en DMT’s

Hoe lastig het is om een goede inschatting te maken wat de risico’s van MS-medicatie voor het (ongeboren) kind zijn, legde Kerstin Hellwig uit. Zij werkt als neuroloog bij het St Joseph ziekenhuis in Duitsland. Er is weinig data over de risico’s, onder andere omdat de meeste behandelingen nog vrij nieuw zijn. Wel zegt Hellwig dat er geen reden is om te denken dat borstvoeding tijdens het gebruik van DMT’s schadelijk is voor de baby. 

Kinderwens bespreken

Marie D’Hooghe van het Nationaal MS Centrum Melsbroek benadrukt dat het belangrijk is dat neurologen een kinderwens en gezinsplanning bespreken met hun patiënten. Want dan kunnen mensen met MS een goed geïnformeerd besluit nemen over of en wanneer ze kinderen willen krijgen. 

Je kunt de presentaties van de drie neurologen bekijken op de website van ECTRIMS.

MAT-NL-2301188-v1.0-112023

Gerelateerd


Uitleggen over MS

Praat met je kids over MS: het verhaal van Joe

Joe moest een emotioneel beladen diagnose uitleggen aan zijn twee nieuwsgierige kids. Hier lees je hoe de 37-jarige fraude-expert dat deed. Hij geeft...