Marvel introduceert superheld met MS

Begrijpen van MS

20 december 2021

Jonge knul vindt magisch amulet. Magisch amulet transformeert jonge knul in de nieuwste Marvel superheld Darkhawk. Een typisch Marvel verhaal voor degenen die de stripboeken en films kennen. Wat Darkhawk bijzonder maakt: hij heeft de diagnose multiple sclerose. 
 
In de nieuwe superheldenstrip staat centraal hoe hoofdpersonage Connor Young leert omgaan met twee levensveranderende gebeurtenissen die hij in korte tijd voor zijn kiezen heeft gekregen. De diagnose MS maakt een einde aan zijn dromen van een succesvolle basketbalcarrière. En de amulet zorgt ervoor dat zijn bewustzijn via een synaptische link terechtkomt in een robot uit een andere dimensie. Ga er maar aan staan.

Inspiratie

De nieuwe superheld is bedacht door stripboekauteur Kyle Higgins. In een interview met multiplesclerosis.net vertelt hij dat zijn directe inspiratie een jongen was met wie hij opgroeide. Hij was net als Connor Young een talentvolle sporter die op jonge leeftijd de diagnose MS kreeg. Higgins zegt ook meerdere familieleden en vrienden te hebben die MS hebben. “Het is iets waar ik al een tijdje door gefascineerd ben”, vertelt hij in het interview. “Hoe meer ik heb geleerd over MS, hoe meer vragen ik heb.” Het maken van de comic was volgens de auteur een heel leuke manier om een aantal van die vragen te onderzoeken.

MS in de spotlight

Voor Higgins is de comic Darkhawk niet alleen een manier om een interessante nieuwe superheld te creëren. Het is voor hem ook een kans om een licht te schijnen op een ziekte die voor veel mensen onbekend en onbegrepen is. Daarom wordt er in elk deel van de comic naast het stripverhaal ook een interview afgedrukt met iemand met MS. 

Darkhawk 2.0

Echte Marvel-kenners kenden de superheld Darkhawk al. Hij kreeg voor het eerst vorm in 1991 als een superheld met een duister randje. Er verschenen 50 Darkhawk comics en het personage dook ook elders op in het Marvel universum. Maar zoals het wel vaker gaat met superhelden vonden de makers dat het personage na dertig jaar wel aan een nieuwe, eigentijdse invulling toe was. Het Darkhawk-stripboek is in de boekhandel te koop.

MAT-NL-2101745 v2.0-102023

Gerelateerd


Christina Applegate

Actrice Christina Applegate heeft MS