‘MS is nu anders dan vroeger’

Joep Killestein, hoogleraar MS

Joep Killestein, hoogleraar multiple sclerose, heeft in zijn loopbaan als neuroloog veel zien veranderen in de behandeling van MS. “Ik benadruk tegenwoordig dat de ziekte nu anders is dan vroeger", vertelt hij in een interview in NRC Handelsblad. Hij zet nu sneller krachtigere medicatie in om de ziekte zo vroeg mogelijk stil te leggen.

Joep Killestein (1968) werd afgelopen zomer 2019 benoemd tot hoogleraar multiple sclerose. In een openhartig interview met NRC Handelsblad vertelt hij over zijn ervaringen in het behandelen van mensen met MS. “MS is een heel spannend ziektebeeld”, zegt hij. “Het zijn vaak jonge mensen, met onvoorspelbare uitvalverschijnselen. Na de diagnose volgt enorme onzekerheid: kan ik blijven lopen, zien, voelen en zelfs nadenken? Bij MS-patiënten kreeg ik meteen de behoefte om veel voor ze te doen.”

Saxofonist

Killestein haalt de ziektegeschiedenis aan van een van de patiënten die hem het meest is bijgebleven. Een saxofonist, bij wie de klachten nog mild waren. “(…) in die tijd, ruim tien jaar geleden, zetten we geen sterkere medicijnen in als er geen ernstige klachten waren.” Maar tijdens een vakantie kreeg de muzikant toch een aanval, waardoor het gevoel uit zijn handen verdween. “Ik had het zo graag voor willen zijn.”

Zwaardere medicatie voor MS

Daarom is de hoogleraar tegenwoordig sneller geneigd om krachtigere medicatie in te zetten. “Het is ingewikkeld om dat te verkopen aan patiënten. Dan moet ik zeggen: hoewel het goed met je gaat, wil ik toch met een medicijn behandelen waar allerlei risico’s aan zitten. Liever zou ik ze gerustgesteld weer naar huis sturen. Maar na een aantal missers dring ik nu toch meer aan bij twijfelende patiënten.”

Complex veld

Een paar jaar geleden waren er slechts enkele medicijnen voor MS, nu zijn het er twaalf. Killestein verwacht een verdubbeling hiervan in vijf jaar tijd. Dit leidt soms voor tegenstrijdige adviezen aan mensen met MS. “MS is een complex veld aan het worden”, zegt Killestein, “niet meer voor iedere algemene neuroloog te overzien.” De Nederlandse Vereniging voor Neurologie werkt daarom aan een nieuwe MS-richtlijn om te helpen het groeiende medicijnaanbod te duiden.

Meer weten?

Meer weten over behandelingen bij MS? Bekijk onze video’s van MS-neurologen Esther Zeinstra en Marjanke Hoving.

Bron: ‘Nu grijp ik sneller naar zware medicatie’ – NRC Handelsblad, 21 januari 2019

MAT-NL-2001051

Vond je deze informatie nuttig?