Onderzoekers vinden risicogenen MS

Nieuwe taal leren

27 november 2019

Onderzoekers van het International Multiple Sclerosis Genetics Consortium, hebben 233 risicogenen voor MS gevonden. Deze genen dragen bij aan de genetische gevoeligheid voor MS. De bevindingen maken duidelijker waarom sommige mensen meer risico lopen op het ontwikkelen van MS.

Hoe MS ontstaat weten we nog niet. Wel weten we inmiddels dat het gaat om een samenspel van verschillende factoren. Zoals genetische aanleg, maar ook omgevingsfactoren als vitamine D-tekort, virusinfecties en leefstijl.

Welke risicogenen

Om te onderzoeken welke genen nu het risico op MS vergroten, onderzochten wetenschappers de genen van ruim 47.000 mensen met MS en 68.000 mensen zonder MS. De 233 risicogenen die zij vonden, spelen een rol in de afweercellen in het bloed (T- en B-cellen) en de afweercellen in de hersenen. Deze afwijkingen bij elkaar verklaren voor ongeveer 48% de gevoeligheid voor MS.

Meer onderzoek

Nu de onderzoekers weten welke genen betrokken zijn bij MS, kan er meer onderzoek gedaan worden naar de cellen waarin deze genen vooral tot uiting komen. In de toekomst kan dit mogelijk zelfs leiden naar een manier om de ziekte te stoppen of te voorkomen.

Nederlandse inbreng

Ook in Nederland werd er aan het onderzoek meegewerkt. Het ErasMS MS Centrum in Rotterdam maakt deel uit van het Multiple Sclerosis Genetics Consortium.
De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Bronnen:
Multiple sclerosis genomic map implicates peripheral immune cells and microglia in susceptibility – Science, 27 september 2019
233 MS-risicogenen gevonden in groot internationaal onderzoek – MS Research, 5 november 2019.
Risicogenen multiple sclerose gevonden – Eos Wetenschap, 8 oktober 2019

MAT-NL-2300206 v1.0-032023

Gerelateerd


Charlotte Tourmente

MS en cognitieve functies

Blogger Charlotte Tourmente vond in het begin het maar moeilijk om de cognitieve symptomen van multiple sclerose te accepteren. Lees hoe zij daar nu...