Veel onbegrip en vooroordelen over MS

Veel vooroordelen over MS

13 mei 2019

Mensen met MS hebben vaak te maken met vooroordelen. Dat blijkt uit een poll die MS Society UK hield ter ere van MS Awareness Week. Een aantal mensen deelden hun eigen ervaringen. “Je zegt toch ook niet tegen iemand dat hij er niet uitziet alsof hij kanker heeft?”

Uit de poll blijkt dat veel mensen met MS onbegrip ervaren over hun ziekte.

  • 93% van de respondenten heeft het idee dat mensen die geen MS hebben, niet weten wat de ziekte inhoudt.
  • 92% wil meer kennis over MS bij het algemene publiek.
  • 60% heeft te maken gehad met vooroordelen door hun MS

Negatieve ervaringen

De 22-jarige Aimee kreeg vorig jaar te horen dat ze Relapsing-Remitting MS heeft. Sindsdien heeft ze een paar negatieve ervaringen gehad. “Je zou nooit tegen iemand zeggen dat hij er niet uitziet alsof hij kanker heeft. Maar mensen begrijpen niet wat MS is. Zelfs op de meest onverwachte plekken kom je negativiteit tegen. Zoals de doktersassistent die in een volle wachtkamer tegen mij zei: ‘Je ziet er niet uit alsof je MS hebt’. Hoe ziet MS er dan precies uit?!”

Onzichtbare symptomen

Door MS kunnen alledaagse dingen, zoals lopen, praten, eten en denken moeilijker worden. Het kan pijnlijk en vermoeiend zijn. Maar omdat de symptomen vaak onzichtbaar zijn, is de impact de ziekte heeft vaak moeilijk te begrijpen voor mensen die geen MS hebben. Als voorbeeld: 90% van de mensen met MS heeft te maken met ernstige vermoeidheid. Dit is niet te zien, maar het is van grote invloed op de kwaliteit van leven.

Grijs gebied

Zelfs de mensen die dicht bij je staan kunnen het soms moeilijk begrijpen. Dat ervoer Martin, die ging stappen met een paar vrienden. “Ik had mijn wandelstok meegenomen, die ik niet altijd nodig heb. Om de een of andere reden vond een vriend het grappig om me een duw te geven en ik viel achterover. Het enige wat hij zei was: “Ik wist niet dat je er zo slecht aan toe was.” Mijn vrienden denken dat je een wandelstok nodig hebt of niet. Er is geen grijs gebied.”

Fill out my online form.

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

MAT-NL-2300204 v1.0-032023