Wat zijn cognitieve problemen bij MS?

Als je MS hebt, denk je misschien niet meteen aan cognitieve problemen (problemen met concentratie en geheugen). Terwijl die wel een grote impact kunnen hebben op je dagelijks leven. Bijvoorbeeld doordat je moeilijk nieuwe dingen leert, zoals het onthouden van een nieuwe pincode. Of moeite hebt met het verwerken van informatie, bijvoorbeeld als je aan het koken bent en een recept volgt.

Esther van Mil, gespecialiseerd verpleegkundige van Ziekenhuis Rivierenland, Tiel, zegt: “Cognitie is niet hetzelfde als intelligentie of verstand. Als je cognitieproblemen hebt, kun je dingen net zo goed als iemand anders, maar vaak gaat het wat langzamer.”
Esther legt in onze video uit wat cognitie precies is, welke problemen je kunt ervaren en wat eraan te doen is.

Video: MAT-NL-2301273 v1.0-112023
Tekst: MAT-NL-2001071-v2.0-052023

Deel je mening en ga met ons in gesprek

Wil je op de hoogte blijven, je mening delen en met ons in gesprek gaan? Volg ons dan op social media. Je vindt ons op Facebook en Instagram.

 Facebook    Instagram

Gerelateerd


Charlotte Tourmente

MS en cognitieve functies

Blogger Charlotte Tourmente vond in het begin het maar moeilijk om de cognitieve symptomen van multiple sclerose te accepteren. Lees hoe zij daar nu...

Brain Health

Handboek voor een gezond brein

Met het Brain Health handboek leer je hoe je jouw hersenen zo gezond mogelijk kunt houden en hoe je jouw zorgverleners om de best mogelijke zorg kunt...